Nagyvilág

Polgárháború küszöbén a Hamasz és a Fatah

A Hamasz palesztin iszlamista szervezet felszólította kedden a rivális Fatah szervezettel szövetséges biztonsági erőket: adják fel minden pozíciójukat a Gázai övezetben, máskülönben a Hamászhoz hű fegyveres osztagok rohammal elfoglalják a biztonsági erők létesítményeit.

Mindössze harminc percet adtak nekik a kivonulásra. Percekkel a határidő lejárta után a Hamasz fegyveres szárnyának osztagai megtámadták a biztonsági erők egyik létesítményét Gáza városában. A Hamaszhoz közel álló rádiók szerint a szervezet fegyveresei már a felhívás közzététele előtt elfoglaltak néhány létesítményt “a cionistákkal együttműködő kollaboránsoktól” Gáza központjában és az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban.


Ultimátumot adtak

A Hamasz rádiójában közzétett felhívás tételesen felsorolta a kiürítendő létesítményeket, köztük a katonai hírszerzés, az elnöki gárda, a nemzetbiztonsági szolgálat és a megelőző biztonsági szolgálat székházait és támaszpontjait. A rendőrségre nem vonatkozik a megadásra szólító felhívás – tűnt ki a rádióközleményből. A rendőrség eddig nagyrészt kimaradt a kormányt alkotó két rivális szervezet fegyveres híveinek összecsapásaiból.


Az iszlamista Hamasz zárt katonai területté nyilvánította a Gázai övezet északi részét, és saját fegyveres szárnyára, az Ezzedin el-Kasszám Brigádokra bízta a terület ellenőrzését.


Abbász tárgyalna

Mahmúd Abbász a Fatah vezetőivel tárgyalt eközben a ciszjordániai Rámalláhban a szervezet következő lépéseiről. A palesztin elnök a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel az iszlamista Hamasz-szervezetet és saját mozgalmát, a Fatahot. A Palesztin Hatóság vezetőjének minőségében felkérte a feleket, hogy egyiptomi közvetítők segítségével tárgyaljanak a belviszály elsimításáról.

A Hamasz gázai övezeti támadásaival egyidejűleg a palesztin elnöki gárda megrohamozta és elfoglalta egy Hamasz-párti televízió épületét Rámalláhban. Rámalláhot, a palesztin területek fő közigazgatási központját, ahol az elnöki hivatal is működik, eddig jobbára megkímélték a rivális palesztin szervezetek harcai.


Nem csitultak a harcok

Becslések szerint több mint hatszáz ember vesztette életét a palesztin belharcokban, amióta a Hamász megnyerte a múlt év januárjában a parlamenti választásokat.


Hétfőn és kedden tizenhét ember halt meg a Hamasz és a Fatah csatározásai következtében. Rakétákat, illetve aknagránátokat lőttek ki kedden Iszmáil Haníje palesztin kormányfő házára és Mahmúd Abbász elnök, Fatah-vezető gázai otthonára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik