Nagyvilág

USA: iraki szunnitákkal az al-Kaida ellen

Új stratégiával próbálkozik az amerikai hadsereg Irakban: korábban az al-Kaidához kötődő csoportokat támogató szunnitákat látna el fegyverzettel a szélsőségesek elleni harchoz – jelentette a The New York Times internetes kiadása.

A szunnita al-Anbár tartományban már sikerrel alkalmazzák a módszert, és legalább négy tartományban tárgyalnak szunnita vezetőkkel Irak középső és északi középső részén – írta az amerikai lap helyi idő szerint vasárnapi kiadásában.

A cikk szerint az amerikaiak leendő szövetségesei között feltehetően olyanok is vannak, akik korábban részt vettek amerikai katonák elleni támadásokban, vagy támogattak ilyen támadásokat végrehajtó csoportokat. Sokan közülük, akik korábban kapcsolatban álltak az al-Kaida iraki szárnyával, kiábrándultak a szervezetből, főként a civileket sem kímélő öngyilkos merényletek miatt – írja a The New York Times amerikai parancsnokokra hivatkozva.

Az elképzelés bírálói szerint egy ilyen stratégia oda vezethet, hogy az amerikaiak támogatását élvező szunniták a kapott fegyvereket síita honfitársaik vagy az amerikai katonák ellen fordítják. A síita-szunnita szembenállás egyre erősödött az amerikai vezetésű külföldi csapatok 2003. márciusi bevonulása óta, konfliktusuk egyes vélemények szerint mára polgárháborúvá fajult.

Az amerikai hadsereg egy vasárnap esti közleményében arról adott hírt: az északi Szaláheddin tartomány szunnita törzsei egy június 6-i gyűlésen megállapodtak abban, hogy összefognak a helyi hatóságokkal az al-Kaida és más terroristák ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik