Nagyvilág

Megkezdődtek a francia választások

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a parlamenti választások első fordulója. Nicolas Sarkozy pártja, az UMP az előrejelzések szerint abszolút többségre is számíthat a következő törvényhozásban.

A szavazáson 44,5 millió választásra jogosult a nemzetgyűlés 577 képviselőjét választják meg 7639 jelölt közül. Az első fordulós győzelemért egy jelöltnek a szavazatok 50 százalékával kell rendelkeznie. Az időeltolódás miatt a francia tengerentúli területeken már közép-európai idő szerint szombaton megnyitották az urnákat a 700 ezer választópolgár előtt.

Alig több mint egy hónappal Nicolas Sarkozy elnökké választása után pártja, az Unió az elnöki többségért (UMP) minden közvélemény-kutatás szerint a voksolás nagy esélyese, és az előrejelzések szerint abszolút többségre is számíthat a következő törvényhozásban.

Ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki formáció, a Szocialista Párt számára a tét elsősorban az elnökválasztási vereségből származó “károk” korlátozása, hogy nem koncentrálódhasson minden hatalom a jobboldali erők kezében Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik