Nagyvilág

Bush elnököt fogadta a pápa

XVI. Benedek pápa szombaton délelőtt a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta George Bush amerikai elnököt és feleségét.

Bush, aki pénteken este érkezett Rómába, a pápai audiencia előtt Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést a Quirinale-palotában.

A vatikánvárosi apostoli palotában megtartott találkozó elején, még az újságírók és fotósok előtt a katolikus egyházfő gratulált Bushnak a heiligendammi G8-csúcs “sikeréhez” és külön méltatta az Afrikának nyújtandó segélyekkel és az AIDS elleni küzdelemmel kapcsolatos kezdeményezéseket.

Ezt követően XVI. Benedek és az amerikai elnök több mint 30 perces magánbeszélgetésre vonult vissza a pápai könyvtárba. Az audiencia végére bebocsátást nyert Laura Bush, az elnök felesége is.


Bush elnököt fogadta a pápa 1

Az elnöki házaspár megérkezik a Vatikánba (Fotó:MTI)


A Vatikán előzetes közleménye szerint a találkozó napirendjén a Közel-Kelet, az iráni helyzet, valamint “a világ népeit érintő nagy etikai és szociális kérdések” szerepeltek, de Bush fel kívánta vetni a kubai és libanoni helyzetet, valamint a kínai vallási szabadságjogok kérdését is.

George Bush és XVI. Benedek pápa most először találkoztak egymással.

Az amerikai elnök látogatását rendkívüli biztonsági intézkedések övezik, miután az olasz fővárosban a kora délutáni órákban több nagyszabású Amerika- és háborúellenes tüntetés készül. A megmozdulásokra reggel óta érkeznek a résztvevők az ország minden tájáról. Vatikánváros központját, a Szent Péter teret is teljesen lezárták a forgalom és a gyalogosok elől jóval Bush érkezése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik