Nagyvilág

A Fatah Izrael jóváhagyását kérte a Hamász elleni harcokhoz

A Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű biztonsági erők Izrael jóváhagyását kérik ahhoz, hogy páncéltörő rakétákat, gránátokat és egyéb fegyvereket szerezhessenek be a Hamasz elleni harc céljára.

Az egymással versengő két palesztin szervezet, az Izraellel szemben békülékenyebb Fatah és a keményebb álláspontot valló Hamasz között csütörtökön megtört a két hete tartó tűzszünet. A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban agyonlőttek egy Fatah-aktivistát. A Gáza városára is átterjedt egész napos lövöldözésben további 19 személy sebesült meg.

Este egy hamászost bekötött szemmel, összekötözött kézzel, láblövéssel dobtak ki az utcára Gázában, egy Fatah-harcost pedig gránát sebesített meg.

A palesztin biztonsági erők zöme fölött Abbász elnök Fatah mozgalma gyakorolja az ellenőrzést, de a koalíciós palesztin kormány meghatározó tényezője a Hamasz. Tavaly a Hamasz megszervezte saját fegyveres osztagait, és azóta egyre több összetűzés volt a Fatah és a Hamasz között. Tavaly május óta mintegy kétszázan vesztették életüket a palesztin belharcokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik