Nagyvilág

Azerbajdzsán megfontolná a radarterveket

Azerbajdzsán kész megfontolni azt a javaslatot, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közösen használja a területén levő rádiólokációs rendszert.

„Azerbajdzsánnak jelenleg az az álláspontja, amelyet támogat az Egyesült Államok és Oroszország is, hogy konzultációkat kell kezdeni két- vagy háromoldalú keretek között. Azerbajdzsán kész e konzultációkra” – mondta pénteken Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter.


George Bush amerikai elnök csütörtökön, Vlagyimir Putyin orosz államfővel a G8-csúcstalálkozó keretében Heiligendammban megtartott találkozója után jelentette be: Oroszország és az Egyesült Államok hadászati párbeszédet kezd a rakétaelhárító rendszerek problémájáról katonai vezetők és diplomaták részvételével.


Putyin javasolta az amerikai elnöknek, hogy a rakétavédelmi együttműködés céljából használják közösen az Azerbajdzsán területén jelenleg Oroszország által működtetett rádiólokációs rendszert. Meggyőződésének adott hangot, hogy az azerbajdzsáni lokátor közös használatával hatékonyan lehet ellenőrizni az iráni rakétaprogramot.


Az orosz elnök szerint ezáltal szükségtelenné válik a két fél csapásmérő eszközeinek telepítése közvetlenül az európai határoknál, és Moszkvának nem kell megváltoztatnia rakétái célirányával kapcsolatos álláspontját. Az orosz elnök ugyanis a minap azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország ismét európai célpontokra irányozza rakétáit, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését az orosz határok közelében, Csehországban és Lengyelországban.


Azerbajdzsánban él Irán után a világ második legnagyobb létszámú síita muszlim népessége, de ez az ország szekularizált, és vezetése attól tart, hogy az iráni teokráciát felbőszítené, ha egyedül az amerikaiak működtetnék a radarrendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik