Nagyvilág

Pozsonyi börtönben egy al-Kaidás

Szlovákiában vár kiadatására egy algériai állampolgárságú terrorista - írta szerdán Novy Cas című bulvárlap.

A 37 éves Musztafa Labszit annak idején az Al-Kaida afganisztáni bázisán képezték ki terroristának. Tudni lehet róla, hogy a letartóztatásáig kapcsolatban állt a hírhedt terrorszervezettel.

Labsi tavaly májusban érkezetett Szlovákiába. Röviddel ezután medvei menekülttáborba vitték, majd kitoloncolták Ausztriába, mivel onnan lépett be Szlovákia területére. Az osztrákok az idén, valamikor áprilisban a nemzetközi egyezmények értelmében visszatoloncolták Szlovákiába.

A lap úgy tudja, hogy Labszi Szlovákiából kapcsolatot létesített Rabah Kadrival, akit az Egyesült Királyság rendőrsége 2002-ben tartóztatott le, amikor Szlovákia felől érkezvén a londoni repülőtérre tette a lábát. Mint a Novy Cas írja, Labszit a brit hatóságok a terrorellenes törvény megszegéséért egyszer már bebörtönözték. Labszi a szabadulása után utazott Szlovákiába, ahol szlovák állampolgárságú felesége és a fia él.


Labszit a szlovák hatóságok egy Algériában kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe. Pozsony most arra vár, hogy Algéria hivatalosan is kikérje a terrorista kiadatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik