Nagyvilág

G8: Putyin-Bush találkozó is lesz

Németország történetében eddig soha nem látott biztonsági intézkedések és heves tüntetések közepette kezdődött meg szerda este Heiligendammban a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport csúcstalálkozója.

A házigazda, s egyben a nyolcak soros elnöki tisztét betöltő Angela Merkel német kancellár meghívására George Bush amerikai elnök, Nicolas Sarkozy francia államfő, Abe Sindzo japán kormányfő, Romano Prodi olasz miniszterelnök, Stephen Harper kanadai kormányfő és Tony Blair brit miniszterelnök, valamint Oroszország államfője, Vlagyimir Putyin munkavacsora keretében kezdte meg a tárgyalásokat a fejlett és a fejlődő országokat egyaránt foglalkoztató, legégetőbb kérdésekről, mindenekelőtt a klímaváltozás elleni harcról, Afrika megsegítéséről, a világgazdaság helyzetéről, továbbá a legidőszerűbb nemzetközi problémákról, köztük Irakról és Iránról, Afganisztánról és a Közel-Keletről, valamint az Egyesült Államok és Oroszország rakétaviszályáról.

Merkel kancellár közvetlenül a találkozó előtt közzétett üzenetében a napirenden szereplő témákkal, mindenekelőtt a környezetvédelemmel, illetve Afrika megsegítésével kapcsolatban az állam- és kormányfőket közös felelősségükre figyelmeztette. A kancellár asszony hangsúlyozta, hogy globális együttműködésre van szükség a klímaváltozás elleni harc, valamint az afrikai országokat sújtó szegénység és járványok elleni erőfeszítések sikere érdekében.

Váratlan fordulat?

Alig néhány órával a nyolcak csúcskonferenciájának kezdete előtt Merkel és Bush csaknem kétórás egyeztetést folytatott egymással a klímaváltozás elleni harcról, illetve Afrika megsegítéséről, valamint a napirenden szereplő többi témáról. A német kancellár a nyolcak elnökeként kijelentette, hogy a klímaváltozás elleni harccal kapcsolatban lát reményt közös álláspont kialakítására, ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közölt.

Hasonló szellemben nyilatkozott a az amerikai elnök is. George Bush elmondta: azzal a határozott szándékkal érkezett Heiligendammba, hogy megállapodjanak a Kiotó utáni – azaz a 2012 utáni időszakra vonatkozó – folyamatról. Az elnök ennek kapcsán – konkrét célkitűzések nélkül – általánosságban említette az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak mérséklését, s fontosnak nevezte új, környezetkímélő technológiák kifejlesztését, illetve alternatív energiaforrások felkutatását.


G8: Putyin-Bush találkozó is lesz 1

Megérkeztek Németországba (MTI/EPA)



Röviddel Merkel és Bush találkozója előtt amerikai források úgy tudták, az Egyesült Államok változatlanul nem hajlandó beleegyezni abba, hogy a klímaváltozás elleni harc területén – elsősorban a széndioxid-kibocsátás mérséklésére – konkrét és kötelező jellegű célkitűzéseket rögzítsenek. Értesülések szerint a nyolcak közül elsősorban Japán és Kanada az amerikai álláspontot támogatja.

Orosz faktor

A csúcsot erőteljesen beárnyékoló, orosz-amerikai rakétaviszállyal kapcsolatban Angela Merkel kancellár egy esti televíziós nyilatkozatban Busht és Putyint egyaránt arra figyelmeztette, hogy “a hidegháború már véget ért”. Német kormányforrások mindenesetre igyekeztek cáfolni, hogy a kancellár asszony közvetítene az amerikai és az orosz elnök között.

„Oroszország nem ellenség. Nincs szükség katonai válaszra, mert nem állunk hadban Oroszországgal. Oroszország nem jelent fenyegetést (Európának)” – szögezte le az amerikai elnök. George Bush szerint a gondok ellenére az Egyesült Államok baráti viszonyban áll Oroszországgal. “Lesznek nézeteltérések. Ilyen az élet” – mondta. Az amerikai elnök a heiligendammi csúcsértekezlet keretében tárgyalni fog Putyinnnal, és – mint mondta – „azon lesz, hogy a találkozó ne legyen feszült”.

Tünetők tízezrei

A rendkívül szigorú biztonsági intézkedések ellenére szerdán több ezren tüntettek Heiligendamm közvetlen közelében a G8-csúcs ellen, s az összetűzésekben nyolc rendőr megsebesült. Helyszíni jelentések szerint mintegy tízezer tüntető nyomult több irányból a nyolcak csúcskonferenciájának helyszíne, illetve az azt tizenkét kilométeres hosszúságban körülzáró, beton-, illetve drótkerítés felé.

Noha a hatóságok teljes tüntetési tilalmat rendeltek el a kerítés több száz méteres körzetében, tüntetők egy csoportja csaknem húsz méterre megközelítette a drótkerítést. A rendőrök több ponton vízágyúkkal, könnygázzal, illetve gumibotokkal igyekeztek visszaszorítani a tüntetőket, akik kövekkel dobálták meg őket. A hatóságok több személyt őrizetbe vettek. A csúcskonferencia ellen tiltakozók több helyütt eltorlaszolták a Heiligendammba vezető főbb útvonalakat, hogy ily módon zavarják meg a G8-csoport tanácskozását. Néhány helyen a rendőrség a blokádnak erővel vetett véget.

A tüntetők többnyire húsz- és harminc év közötti fiatalok, köztük külföldiek is voltak. A tömegben feltűntek a szombati, rostocki véres összetűzéseket provokáló, talpig feketébe öltözött és fekete csuklyát viselő szélsőbaloldali autonóm csoport tagjai is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik