Nagyvilág

Castro újra a képernyőn

A korábbiakhoz képest egészségesebbnek és élénkebbnek tűnt Fidel Castro kubai vezető, aki először adott televíziós interjút azóta, hogy súlyos betegség miatt tíz hónappal ezelőtt átadta a hatalmat öccsének.

A kubai állami televízióban kedd este sugározták az előző nap felvett egyórás nyilatkozatot. A 80 éves politikus ezúttal is melegítőt viselt, fotelben ült, és bár lassan beszélt, a riporter, Randy Alonso kérdéseire világos válaszokat adott. Az interjúban a vietnami kommunista párt főtitkárának havannai látogatásáról, Fidel Castro lelkiállapotáról és más aktuális témákról volt szó.


A politikus, aki inkább a múlt emlékeiről beszélt, semmint a jövőről és gyógyulásáról, több mint félórát beszélt Vietnamról és a Nong Duc Manhnal, a vietnami kommunista párt főtitkárával szombaton folytatott megbeszéléséről. Mintegy negyven perc elteltével említette csak meg George Bush amerikai elnököt, és akkor is csak a környezetvédelem ügyében tartott nemzetközi találkozók kapcsán.



Castro újra a képernyőn 1

Castro és a vietnami kommunista párt fõtitkára. (fotó: MTI/EPA)


A kipihentnek tűnő Fidel elmondta, hogy jó a lelkiállapota, jobb az étvágya, és nincs semmilyen titok betegségét illetően. Nem utalt azonban arra, hogy vissza akar térni a hatalomba. Mindössze annyit mondott, hogy folytatja a néhány hete elkezdett cikkírást. “A Comandante gondolatai” cím alatt eddig 14 cikk jelent meg tollából a kubai sajtóban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik