Nagyvilág

Kormányt buktatnának a szerb radikálisok

A szerb kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt terjesztett elő kedden az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) a parlamentben.

Tomislav Nikolic, az SRS parlamenti frakcióvezetője sajtóértekezletén hazugsággal vádolta a kabinetet, azt állítva: a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűnökkel vádolt Zdravko Tolimir boszniai szerb extábornokot – a kabinet közlésével ellentétben – múlt csütörtökön nem a boszniai Szerb Köztársaságban, hanem Belgrádban fogták el, onnan szállították át Boszniába és adták ki Hágának. Egyben azzal vádolta a kabinetet, hogy szándékosan Carla Del Ponte, az NT főügyésze most zajló belgrádi látogatása elé időzítette az őrizetbe vételt – nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy így szerezzen “jó pontokat” a főügyésznél.

Az SRS kezdeményezése ellenére nem valószínű, hogy a szerb parlament máris megbuktatná az új kormányt. Az amúgy törékeny kormánykoalíciót május 15-én, a vonatkozó alkotmányos határidő előtti utolsó pillanatban választotta meg a törvényhozás, de a kisebbségi képviselők szavazataival együtt a kabinet elegendő parlamenti támogatást tudhat maga mögött a nyugodt kormányzáshoz. Az SRS bizalmatlansági indítványa így vélhetően csak a törvényhozás munkájának és ezáltal a reformoknak az akadályozására lesz elegendő. A szerb radikálisok elutasítják a hágai vádlottak kiadatását.

Del Ponte hétfőn érkezett négynapos látogatásra Belgrádba, hogy felmérje, milyen előrelépés történt, illetve várható az NT irányában tanúsított, korábban elégtelennek minősített szerb együttműködésben. Ennek megítélésétől függ, hogy Belgrád folytathatja-e az Európai Unióval egy évvel ezelőtt befagyasztott társulási tárgyalásait. A tárgyalásokról érdemi részlet nem szivárgott ki, a felek eddigi álláspontjukat ismételték meg: Belgrád arról győzködi a főügyészt, hogy megvan benne a kellő politikai akarat a teljes körű együttműködésre, míg Del Ponte a még szökésben lévő, szerinte Szerbiában bujkáló hágai vádlottaknak – és főként Ratko Mladicnak, a boszniai szerbek háborús időkbeli katonai parancsnokának – az elfogását sürgeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik