Nagyvilág

Az ETA felmondta a tűzszünetet

Több mint egy év elteltével az ETA baszk szakadár szervezet kedden felmondta az általa meghirdetett tűzszünetet.

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) közleményben tudatta, hogy szerdán nulla órától érvénytelennek tekinti a tavaly márciusban meghirdetett tartós tűzszünetet.


A törvényen kívül helyezett spanyolországi szakadár szervezet úgy látja, nincsenek meg a minimális feltételei sem annak, hogy folytatódjon a tárgyalásos folyamat. Az ETA szerint José Luis Rodríguez Zapatero kormánya letartóztatásokkal, kínzásokkal és üldözéssel válaszolt a tűzszünetre.



Az ETA felmondta a tűzszünetet 1

A spanyol kormányfõ egy januári robbantás helyszínén (forrás: MTI/EPA)


A spanyol kormány felfüggesztette, majd befejezettnek nyilvánította a párbeszédet a szakadár szervezettel, miután tavaly december 30-án az ETA nevében gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában. Két ember vesztette életét a merényletben, mintegy húsz pedig megsebesült. Az ETA elismerte, hogy az ő emberei hajtották végre robbantást, de ennek ellenére érvényesnek nevezte a tűzszünetet.


A spanyol sajtó szerint a biztonsági szolgálatok már számítottak a bejelentésre, amely azt jelentheti, hogy jelentős terrortámadás közeleg. A Zapatero-kormány most is azt mondja, hogy tárgyalásos megoldást akar a baszk konfliktusra, de csak abban az esetben hajlandó tárgyalni az ETA-val, ha az véget vet minden erőszakos tevékenységének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik