Nagyvilág

A NATO neheztel Putyinra

A NATO nem veszi szívesen Vlagyimir Putyin figyelmeztetését, hogy Oroszország ismét európai célpontokra irányítja rakétáit, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését Kelet-Európában - közölte a katonai szervezet.

„Amennyire tudom, az Orosz Föderáció az egyedüli ország, amelyik azon elmélkedik, hogy rakétákkal célba veszi Európát” – mondta James Apparthurai NATO-szóvivő az orosz elnök figyelmeztetésére, amely szerint újabb fegyverkezési verseny indulhat meg. „Az efféle megjegyzések nem építő jellegűek, s nem vesszük őket szívesen” – fűzte hozzá a szóvivő.


Sarkozy őszinte lesz

Előzőleg Nicolas Sarkozy francia elnök azt mondta, fel fogja vetni a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ügyét a G8-országcsoport szerdán kezdődő németországi csúcstalálkozóján. Az orosz elnök „őszinte párbeszédet javasolt. Ami engem illet, őszinte leszek” – fogalmazott a francia államfő.

A párizsi külügyminisztérium hétfőn úgy foglalt állást, hogy „az amerikai terv, abban a formában, ahogyan azt előterjesztették, nem úgy tűnik, mintha befolyásolná az Oroszország és az Egyesült Államok közötti (erő)egyensúlyt”. A tárca ugyanakkor elismerte, hogy további, részletekbe menő egyeztetések szükségesek a témában „a felmerülő aggodalmak eloszlatása érdekében”


Nem kell komolyan venni?


„Élesedik a nyilatkozatok hangneme – jelentette ki az Európába tartó amerikai elnöki gép fedélzetén Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó – Szeretnénk konstruktív párbeszédet e témáról Oroszországgal. Korábban már sikerült” – tette hozzá. A cseh kormányfő helyettese közben úgy vélte, nem kell teljesen komolyan venni az orosz elnök szavait.


Alexandr Vondra európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a Putyin-nyilatkozat csak erőfitogtatás, „taktikai manőver”. A cseh kormánytisztviselő egyszersmind bírálta Washingtont, amiért az szavai szerint túl későn kezdte el a párbeszédet Moszkvával rakétaterveiről. Szerinte az amerikaiak „alábecsülték Moszkva fogadókészségét”.


Európának is vannak gondjai

Londonban Tony Blair brit kormányfő szóvivője emlékeztetett azokra a korábban már elhangzott amerikai érvekre, amelyek szerint a rakétavédelmi rendszer alkalmatlan az orosz rakétafenyegetés elhárítására. Nagy-Britannia építő módon kíván tárgyalni Koszovóról, Iránról és az egész világot érintő más ügyekről a G8-csúcstalálkozón – jelentette ki. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az európai országokban is megfogalmazódtak aggodalmak, mégpedig az (emberi jogokat érintő) orosz magatartással kapcsolatban, s Európa “nem fog visszariadni attól, hogy hangot adjon ezen aggodalmaknak”.

Putyin elnök “megtorló lépésekkel” fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem hagy fel a rakétavédelmi rendszer Európára való kiterjesztésének tervével, nem zárva ki orosz nukleáris fegyverek európai célpontokra történő irányzását sem. Reményének adott hangot, hogy az amerikai vezetés megváltoztatja elképzelését a rakétapajzs tervével kapcsolatban, de figyelmeztetett: Moszkva felkészül egy szemet szemért válaszra.


Magyarország később reagál


Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke aggasztónak tartja Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentését, hogy Oroszország ismét beirányozhatja rakétáit európai célpontokra. A fideszes politikus az MTI-nek hétfőn nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a megnyilvánulás az orosz választási kampánynak szólt.


„A megnyilvánulását Putyin elnök úrnak aggasztónak tartom. Úgy vélem, hogy talán legjobb esetben az az orosz belpolitikával magyarázható, esetleg a megkezdődött választási kampánnyal. Ha erről van szó, akkor azt hiszem, hogy nem kell nagyon aggódnunk, hiszen a kampányok előbb-utóbb elmúlnak” – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.


A fidesz szakpolitikusa szerint az orosz elnök pénteken adott, majd vasárnap nyilvánosságra hozott nyilatkozata illeszkedik egy olyan folyamatba, amelyben Oroszország határozottabban fejezi ki álláspontját. A képviselő úgy vélte: fontos, hogy a NATO és az Európai Unió megfelelő választ találjon a határozott Oroszországra. Az MTI megkeresésére a Külügyminisztérium későbbre ígért állásfoglalást az orosz elnök kijelentéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik