Nagyvilág

Afgán kiképzőtáborban terepszemlézett Gates

Robert Gates amerikai védelmi miniszter afganisztáni látogatása során ellátogatott hétfőn az afgán hadsereg egy kiképzőtáborába, ahol különleges egységet képeznek ki.

A Kabultól tíz kilométerre délre lévő Morehead táborban amerikai és francia kiképzők készítik fel a majdani afgán elitkommandót alkotó közel 4000 katonát. A kiképzés május közepén kezdődött, és 2008 októberéig tart.


A jelenleg újjászervezés alatt álló, 70 ezer fős teljes hadsereg várhatóan csak 2011 körül kezdheti meg működését – közölte Biszmilla Hán vezérkari főnök.


Jóllehet a tálib rezsim hat évvel ezelőtti megdöntése óta a tavalyi év volt a legvéresebb Afganisztánban, Gates szerint „a dolgok lassan, de biztosan haladnak a megfelelő irányban” a közép-ázsiai országban. A kiképzőtáborban tett látogatása után az amerikai miniszter Hamid Karzai afgán elnökkel is találkozik.


Gates előzőleg regionális biztonsági konferencián vett részt Szingapúrban, ahol egyebek közt nagyobb afganisztáni szerepvállalásra biztatta az ázsiai országokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik