Nagyvilág

Száz rendőr megsérült a G8 ellenes tüntetők miatt

Több mint száz rendőr sebesült meg szombaton délután Rostockban a fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport küszöbön álló csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tiltakozó tüntetők, valamint a biztonság védelmére kivezényelt rendőrök között kitört összetűzések során - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Tüntetők gyújtópalackokkal, kövekkel és festékkel töltött zacskókkal dobáltak meg rendőrautókat, többet felgyújtottak, illetve felborítottak. Szélsőbaloldali autonóm csoportok több helyütt barikádokat emeltek, a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük, s utcai összecsapások voltak.

A rendőrök közül több mint százan sebesültek meg, néhányan közülük súlyosan. Több a sebesült a szélsőbaloldali tüntetők között is. A rendőrség több személyt őrizetbe vett.

A hatóságok délutáni becslése szerint szerte kora délutánig mintegy ötvenezer tüntető érkezett, részben külföldről az észak-németországi kikötővárosba a “Lehetséges egy másik világ” jelmondattal meghirdetett demonstrációra. A szervezők szerint mintegy nyolcvanezren gyűltek össze.

A rostocki megmozdulásokban az Greenpeace környezetvédelmi szervezet, az Attac elnevezésű nemzetközi globalizáció-ellenes mozgalom németországi szárnya és különböző szélsőbaloldali csoportosulások vesznek részt. A hatóságok arra számítanak, hogy a helyzet az esti órákra tovább súlyosbodhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik