Nagyvilág

Bush az oroszokat is bevonná a rakétavédelmi pajzsba

Az Egyesült Államok azért szeretné Csehországban és Lengyelországban felépíteni rakétavédelmi pajzsának egyes részeit, hogy a rendszer, amely a NATO szövetségesek többségének a védelmét szolgálná, a lehető leghatékonyabb legyen - jelentette ki George Bush, amerikai államfő abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Mladá Fronta Dnes című cseh lap.

A Fehér Ház főnöke megismételte, hogy az amerikai rakétavédelmi pajzs nem irányul Oroszország ellen, amely erőteljesen ellenzi Washington terveit.

“A lator rendszerek ellen irányul. Elküldtem ezért a védelmi miniszter (Robert) Gatest, hogy az orosz vezetésnek magyarázza meg céljainkat. Az átláthatóság hívei vagyunk, felszólítjuk az oroszokat, hogy vegyenek részt a (terv) megvalósításában” – jelentette ki Bush, aki csütörtökön Washingtonban fogadta azon öt európai állam kiválasztott újságíróit, ahová turnéja során ellátogat.

Bush megjegyezte: az USA azt szeretné, ha Oroszország megismerkedne az amerikai technológiával. “Felszólítjuk őket, hogy jöjjenek el és mindent nézzenek meg” – mondta az amerikai államfő. Kijelentette: a hidegháború már befejeződött, s az egyes országoknak most olyan szélsőségesek fenyegetéseit kell visszaverniük, akik elszántak a gyilkolásra is, hogy győzelemre juttassák saját ideológiájukat.

Arra a kérdésre, hogy mit kínál Washington Lengyelországnak a rakétatámaszpontért cserébe, Bush kifejtette: Lengyelország és az Egyesült Államok is tagja a NATO-nak, tehát az egyik ország elleni támadás a másik elleni támadást is jelentené. “Jobb biztonsági garanciákat már nem tudunk nyújtani senkinek, ezt komolyan gondoljuk” – szögezte le az elnök.

Hozzátette, hogy a rakétavédelmi pajzs azonban nem védi meg a NATO délkeleti részét, beleértve Bulgáriát is. Bush szerint a pajzs elsőrendű célja, hogy a ballisztikus rakéták ellen védjen. Bulgáriát a NATO azon rendszerei fogják védeni, amelyek a közép-hatótávolságú rakétákat képesek hatástalanítani.

“Éppen ezt szeretném hangsúlyozni, amikor Bulgáriába utazom. Elsőrendű célunk természetesen az, hogy az önöktől nem túl messze fekvő országokat meggyőzzük, hogy senkit se veszélyeztessenek. Nagyon tartok attól, hogy Irán atomtöltettel felszerelt rakétát állíthat elő, amely Európát, vagy bármelyik szövetségesünket is elérhetné. Mi nem akarjuk, hogy a világ zsarolható legyen” – hangsúlyozta Bush.

Victorie Nuland, az Egyesült Államok NATO-nagykövete pénteken kijelentette: az amerikai rakétavédelmi pajzsot úgy kellene összekötni a NATO-val, hogy az a szövetség minden tagját megvédje. Megjegyezte, hogy az előzetes döntést a rendszerről jövő áprilisban a NATO bukaresti csúcstalálkozóján fogadhatnák el az érdekeltek.

George Bush hétfőn este érkezik Prágába, s kedden vezető cseh politikusokkal tárgyal. Prágából Németországba repül, ahol részt vesz a Nyolcak csoportjának csúcstalálkozóján. Ezt követően Lengyelországba, Olaszországba, Albániába és Bulgáriába látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik