Nagyvilág

Videón üzent a Gázában elrabolt újságíró

A Gáza városában márciusban elrabolt BBC-tudósítóval jól bánnak fogva tartói egy internetre feltett videofelvétel szerint, amelyen Alan Johnston maga beszél erről.

„A legfontosabb, hogy fogva tartóim jól bánnak velem” – jelentette ki a tudósító a felvételen, amelyet az Iszlám Hadsereg nevű szélsőséges szervezet tett fel a világhálóra.

A szervezet már korábban jelentkezett azzal, hogy fogságukban van Johnston. Most megismételték követelésüket, hogy Nagy-Britannia bocsásson szabadon muzulmán bebörtönzötteket, köztük Abu Katada iszlám vallási vezetőt.


„Adnak ennem rendesen, egyáltalán nem kegyetlenkednek velem, és jó az egészségem” – tette hozzá a tudósító, aki a felvételen valóban egészségesnek és nyugodtnak tűnik, fekete háttér előtt ül, és egy piros hosszú ujjú póló van rajta. A brit külügyminisztérium neve elhallgatását kérő egyik tisztségviselője a fejleményre reagálva azt mondta: azonnal megpróbálják ellenőrizni a videó hitelességét.


Fogolycserét akarnak


Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz való kötődéssel gyanúsított Abu Katadát a brit kormány korábban „jelentős nemzetközi terroristának” minősítette. Egyike azoknak az arab személyeknek, akiket a brit hatóságok börtönbe zárva vagy házi őrizetben tartanak, mert szerintük fenyegetést jelentenek a brit nemzetbiztonságra nézve, miközben elismerik, hogy nincs elég bizonyítékuk bíróság elé állításukhoz.


„Mindebből láthatóan a brit kormány szüntelenül arra törekszik, hogy a muzulmánok akarata ellenére megszállja földjeiket” – mondja Johnston a felvételen. Bírálja továbbá Nagy-Britannia és az Egyesült Államok iraki és afganisztáni jelenlétét, s követeli, hogy oldják fel a palesztin kormány elleni nemzetközi büntető intézkedéseket, ecsetelve a Gázai övezet lakosságának szenvedéseit.


A felvétel megszakad, amikor a tudósító családtagjaihoz kezd beszélni, s megjelenik rajta egy szöveg, amely szerint a BBC nem hajlandó átvenni olyan üzenetet, amelyet Johnston a családjának szán.


Tiltakozási hullámot váltott ki


Johnstont – aki a Gázai övezetben maradt és dolgozó utolsó tudósító volt – március 12-én rabolták el, és egészen péntekig semmit sem lehetett tudni sorsáról, bár Iszmáil Haníje palesztin kormányfő egyik tanácsadója a múlt héten közölte, hogy Johnston jól van, és hamarosan szabadon engedik. Palesztin tisztségviselők korábban azt állították, hogy tudnak hollétéről, próbáltak tárgyalni a túszejtőkkel, de a tudósító életéért aggódó London kérésére a palesztin biztonsági erők nem rohamozzák meg a helyet.


Az újságíró eltűnése tiltakozáshullámot váltott ki szerte a világon, palesztin újságírók is tüntettek szabadon bocsátása érdekében. A brit külügyminisztérium alaposan tanulmányozza a videót, hogy abból következtethessenek Alan Johnston épségben való kiszabadulásának esélyeire – mondta a külügyi szóvivő, hozzátéve: még túl korai megmondani, mikor készült a felvétel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik