Nagyvilág

Oroszország nemet mond a Koszovó-tervre

Oroszország elutasítja a Koszovóról szóló BT-határozat új tervezetét is – jelentette be pénteken Moszkvában a külügyminisztérium szóvivője.

Mihail Kaminyin közölte, hogy továbbra sem felel meg Moszkvának a nyugati országok által előterjesztett új határozati javaslat. Oroszország a tárgyalások folytatását támogatja annak érdekében, hogy olyan megoldás szülessen, amely mindkét félnek, Szerbiának és a koszovói albánoknak is elfogadható – tette hozzá.
A nyugati országok csütörtökön javasoltak minimális mértékű módosításokat a Koszovóról szóló BT-határozattervezethez. Az új szöveg is ellenőrzött függetlenséget javasol az albán többségű szerb tartomány számára, de figyelembe vesz néhány orosz javaslatot is.

Az Egyesült Államok, az európai BT-tagok (Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Szlovákia), valamint Németország képviselői megvitatták csütörtökön New Yorkban az Oroszország ellenkezését kiváltó eredeti javaslat szövegmódosításait.

„Készek vagyunk elfogadni az oroszok elképzeléseit, amíg összeegyeztethetők az Ahtisaari-terv lényegével” – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet, Zalmay Khalilzad. Emyr Jones Parry brit ENSZ-nagykövet megismételte azt a nyugati álláspontot, amely szerint csakis Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának terve alapján lehet előrelépni Koszovó ügyében.

Moszkva Szerbiát támogatja a koszovói kérdésben, és mindeddig következetesen elfogadhatatlannak minősítette az Ahtisaari-terven alapuló nyugati határozattervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik