Nagyvilág

Fordulat a Litvinyenko-gyilkosságban

Andrej Lugovoj orosz üzletember, egykori KGB-ügynök szerint őt, és a polóniummérgezében elhunyt Litvinyenkot is beszervezte a brit titkosszolgálat.

Andrej Lugovoj orosz üzletember, egykori KGB-ügynök ártatlanságát hangoztatta a Litvinyenko-ügyben csütörtökön Moszkvában tartott sajtóértekezletén. Lugovoj szerint a brit titkosszolgálatok, az orosz maffia vagy még inkább a Moszkvában kegyvesztetté vált Borisz Berezovszkij orosz mágnás mérgezhette meg Alekszandr Litvinyenkót.


Közölte, hogy Litvinyenkót és Berezovszkijt beszervezte a külföldi hírszerzést végző MI6, és vele is próbálkoztak. Azt mondta, hogy a brit titkosszolgálat rajta keresztül próbált Vlagyimir Putyin orosz elnökről és családjáról kompromittáló információkat beszerezni.


Berezovszkijra terelte a gyanút


Ami a brit titkosszolgálatok bűnrészességi indítékait illeti, Lugovoj úgy vélte, hogy Litvinyenko kicsúszott az ellenőrzésük alól és ügynöki értékét az is csökkentette a szemükben, hogy nem sikerült beszerveznie őt. Mindamellett Lugovoj elsősorban az általa a politikai intrika mestereként aposztrofált Berezovszkijra igyekezett terelni a gyanút, akinek kiadását Moszkva régóta hasztalan kérelmezi Londontól.


Lugovoj szerint Litvinyenko, akinek “apanázsát” Berezovszkij harmadára csökkentette, meg akarta zsarolni a mágnást. Litvinyenko olyan dokumentumokkal rendelkezett ugyanis, amelyek leleplezhették volna, hogy Berezovszkij jogellenes eszközökkel élt, amikor menedékjogot kapott egy brit bíróságtól.


A brit menedékjog oltalmát élvező Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás címén köröznek, a pénteki Financial Timesnak azt mondta: fel kell ismerni, hogy Oroszország veszélyt jelent a nyugatra. Hozzátette: “kollektív nemzetközi akcióra, szankciókra” gondol, amikor e felismerésről szól. Az üzletember megismételte néhány hete komoly nemzetközi vihart kavart kijelentését, miszerint Oroszországnak “forradalomra” van szüksége. Ez azonban szerinte abból állna, hogy az elit nem fogadja el tovább az ország vezetési módját, és “alternatívák után néz”.


Moszkva hajthatatlan


Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki – miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel – hét éve Nagy-Britanniába szökött, november 23-án után halt meg polóniummérgezésben Londonban.


A brit ügyészség május 22-én jelentette be, hogy vádat emel Lugovoj ellen a gyilkosság ügyében, és kérte kiadatását. Oroszország mind ez ideig elutasította Lugovoj kiadását, és legfeljebb az ügynökmúltú üzletember hazai bíróság elé állítására mutatott hajlandóságot, ha annak bűnösségét Nagy-Britannia megfelelő bizonyítékokkal támasztja alá.


Lugovojjal szemben szinte Litvinyenko megbetegedésének pillanatában felmerült a gyanú, mivel őt látták utoljára Litvinyenkóval a londoni Millennium szállodában. A hotel több helyiségében később kimutatták a polónium 210-es jelenlétét, csakúgy, mint szinte minden olyan helyszínen, ahol Lugovoj londoni látogatása idején megfordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik