Nagyvilág

Bayrou volt párttársára támadt

Francois Bayrou, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) utódpártja, a Demokrata Mozgalom (MoDem) elnöke szerdán támadta korábbi párttársát, Hervé Morin védelmi minisztert, amiért megalakította az Új Centrum nevű pártot.

„Két nyelvi visszaélés is van az elnevezésben. Nem új, hiszen régi dolog a hatalomhoz akkor csatlakozni, amikor azt megválasztották, miután előző nap még kifejezetten durva, sőt sajnos kissé archaikus kifejezésekkel kritizáltuk azt.


Nem a centrum, mert a centrum definíciója az, hogy független és az ország más nagy demokratikus áramlataival is képes együttműködni. Vagyis egy olyan centrum, amelyik csak az egyik oldalon áll, nem a centrum” – hangoztatta az RTL rádióadónak adott interjújában a francia elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 18,57 százalékával harmadik helyen végzett Bayrou.


Sarkozyhez húz az új centrum

Hervé Morin védelmi miniszter, az UDF korábbi frakcióvezetője kedden jelentette be az új centrumpárt megalakulását, amely a MoDem konkurenseként kíván indulni a június 10-i és 17-i nemzetgyűlési választásokon. Morin egyértelművé tette: az új párt – amely mögé felsorakozott a korábbi UDF 29 képviselőjének több mint kétharmada – Nicolas Sarkozy államfő parlamenti többségét kívánja erősíteni.

Bayrou azt is kritika tárgyává tette, hogy az Új Centrum képviselőjelöltjei között vannak Morin családtagjai és nemzetgyűlési beosztottjai azért, hogy a párt legalább ötven képviselőjelöltet tudjon indítani, és így részesülhessen a pártoknak járó állami támogatásból.


Egyedül maradt az utódpárt?


Morin szerint az új párt több mint nyolcvan jelöltet indít, és megközelítőleg 25 győzelmére számít. Többségük az előző nemzetgyűlésben az UDF soraiban foglalt helyet. Velük szemben Sarkozy pártja, a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) nem állít saját jelöltet, hanem az Új Centrum jelöltjét támogatja.

Az elnökválasztás után megalakult MoDemnek viszont sikerült a valamivel több mint ötszáz választókerületben saját jelöltet állítania. A Bayrou mellé álló néhány egykori UDF-es képviselő visszautasította a Sarkozyvel való együttműködés lehetőségét. A közvélemény-kutatások szerint viszont legjobb esetben is alig egy tucatnyi helyre számíthat az utódpárt a nemzetgyűlésben, mivel Franciaországban csak egyéni jelöltekre szavaznak a választók, pártlistás szavazás nem létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik