Nagyvilág

Szerbia és az EU újra egy asztalnál

Folytatódhatnak a tavaly felfüggesztett társulási tárgyalások az Európai Unió és Szerbia között, mivel Belgrád arra törekszik, hogy javítsa együttműködését a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

Az EU egy évvel ezelőtt állította le a tárgyalásokat, mert nem sikerült elérnie Belgrádnál, hogy járjon közben tevőlegesen az egyik fővádlott, Ratko Mladic boszniai szerb tábornok elfogása és Hágába vitele érdekében.

Ez év elején Brüsszel már kilátásba helyezte a tárgyalások felújítását azzal a céllal, hogy Szerbiában a választásokon teret nyerjenek az EU-párti, demokratikus erők. A törvényszékkel folytatott együttműködés továbbra is feltétel marad mindazonáltal a tárgyalások lezárásához (bár egyes EU-tagországok, köztük Magyarország azt szeretnék elérni, hogy a teljes kooperáció ne ehhez, hanem a társulás életbe lépéséhez legyen előfeltétel).

Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy hamarosan lehetőség nyílhat a tárgyalások felújítására, de óvatosságra intett és arra figyelmeztetett, hogy (szerb részről) további lépések megtétele szükséges. Djelic arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió végső döntését befolyásolja majd, hogy Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze miként ítéli meg a hágai testülettel való szerb együttműködést. Belgrádi sajtóértesülések szerint Del Ponte június 4-én a szerb fővárosba látogat. A Beta szerb hírügynökség brüsszeli uniós forrásokból úgy értesült, hogy az EU-tagállamok külügyminiszterei június közepén dönthetnek a tárgyalások felújításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik