Nagyvilág

Leszállt a SAS Irakban

Irakba vezényelték a brit hadsereg hírhedt kommandós alakulatának (SAS) egyik készenléti egységét a Bagdadban elrabolt britek kiszabadítására – jelentette szerdán a londoni sajtó.

Kedden öt brit állampolgárt raboltak el a bagdadi pénzügyminisztérium épületéből; egy pénzügyi tanácsadót és négy biztonsági őrt. Az őrök leszerelt katonák voltak, akik a kanadai GardaWorld – az egyik legnagyobb, Irakban őrző-védő szolgáltatásokat nyújtó külföldi cég – szolgálatában álltak.

A Daily Mirror értesülése szerint a SAS-egység kedden éjjel már el is indult Irakba. A lap által idézett katonai forrás szerint a „friss alakulatnak” egyetlen küldetése van: megtenni mindent az elraboltak „visszaszerzéséért”.

Összeült a COBRA

Éjjel ülést tartott a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA. Tony Blair miniszterelnök az ülés után nem erősítette meg a SAS-egység kiküldését, de kijelentette, hogy a brit hatóságok minden lehetséges módon igyekeznek elérni az elraboltak kiszabadulását.

A SAS iraki bevetésére már volt példa: a kommandós alakulat katonái tavaly márciusban Norman Kember brit békeaktivistát és két kanadai társát szabadították ki iraki emberrablók fogságából. Kemberéket fél évvel korábban rabolták el.

Emberrablás bosszúból

Szerdai londoni kommentárok kiemelték, hogy az előző napi emberrablást végrehajtó csoport egyetlen lövés nélkül juthatott be az épületbe, és az akció a számos hasonló iraki rajtaütéshez mérve is példátlan méretű volt; az emberrablók állítólag negyven rendőrautóval érkeztek a helyszínre. Az akció új fejezetet nyitott az iraki emberrablások hosszú történetében, ez volt ugyanis az első eset, hogy bagdadi kormányépületből raboltak el külföldieket.

A Mirror úgy értesült, hogy az akcióért a Mahdi hadserege nevű síita milícia vállalta a felelősséget. A fegyveres csoport katonai parancsnoka a brit lap idézete szerint azt mondta, hogy a rajtaütéssel a Mahdi hadserege bászrai parancsnokának múlt heti megöléséért álltak bosszút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik