Nagyvilág

EU: Lengyelország új szavazati arányokat akar

Lengyelország az európai alkotmányszerződés helyett kidolgozandó megállapodáscsomagban meg akarja változtatni a különböző EU-intézményekben az egyes országokat megillető szavazati arányokat.

Mint Jan Tombinski lengyel EU-nagykövet jelezte varsói sajtóértekezletén, a lengyel elképzelések egyik fő célja, hogy megakadályozzák Németország esetleges indokolatlan túlsúlyát a szavazati arányok tekintetében.

Az eredeti alkotmányszerződés tervezetében foglalt, úgynevezett kettős többség szisztémája ezt a túlsúlyt szentesítette volna. Ezzel szemben a lengyelek úgynevezett gyökvonásos rendszert javasoltak, amelyben az egyes országokat megillető szavazat számításának alapja a lakosság számából vont négyzetgyök lenne.
A gyökvonásos rendszer kedvezőtlen lenne a legnagyobb tagállamoknak – Németországnak, Franciaországnak, Olaszországnak, illetve Nagy-Britanniának. Nyernének rajta a közepes lélekszámú országok – Lengyelország, Spanyolország, Románia, illetve Hollandia. A lengyel javaslat gyengéje ugyanakkor, hogy eddig csak a csehek biztosították támogatásukról.

Tombinski nagykövet most – miközben nyitva hagyta Lengyelország esetleges vétójának eshetőségét, amennyiben nem születne Varsó szájízének megfelelő megállapodás – világossá tette, hogy nem helyezkednek a “gyökvonás vagy halál” álláspontjára, és elfogadható lehet számukra más szisztéma is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik