Nagyvilág

Drótkerítéssel zárták el a G8-csúcs helyszínét

Megkezdték a tanácskozást a hét legfejlettebb ipari államból és Oroszországból álló G8-csoport külügyminiszterei szerda délelőtt Potsdamban. A biztonság érdekében az egy hét múlva a németországi Heiligendammban tartandó G8-csúcs helyszínét már most beton- és drótkerítéssel zárták el.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Németország, Kanada és Japán, valamint Oroszország külügyminisztere a hivatalos napirend szerint előkészíti az állam- és kormányfők június 6. és 8. között a mecklenburgi Heiligendammban sorra kerülő csúcstalálkozóját.

Kényes témák napirenden

A miniszterek a legfontosabb nemzetközi kérdésekről tárgyalnak. A házigazda, Frank-Walter Steinmeier ezek sorában Iránt, Irakot, Afganisztánt és a Közel-Keletet említette, de szó lesz Koszovóról is. Az afganisztáni helyzet megvitatásának fontosságát jelzi, hogy a tanácskozáshoz délután csatlakozik Afganisztán és Pakisztán külügyminisztere is. Szerdai német sajtóértesülések szerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a tanácskozáson igyekszik rávenni kollégáit arra, hogy a nemzetközi közösség az eddiginél gyakoroljon erőteljesebb nyomást Iránra.



Drótkerítéssel zárták el a G8-csúcs helyszínét 1

Merkel a klímaváltozás elleni harc élére állt (fotó: MTI)



A napirenden szerepelnek még a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések, különös tekintettel arra, hogy a G8-csoport elnöki tisztét betöltő Angela Merkel kancellár arra törekszik, hogy az állam- és kormányfők találkozóján érjenek el megállapodást a klímaváltozás elleni harc ügyében. Az álláspontok azonban meglehetősen távol állnak egymástól, elsősorban az Egyesült Államok ellenez mindenfajta kötelező érvényű egyezményt.

A külügyminiszteri tanácskozás idejére Berlinben és a közvetlen közelében fekvő Potsdamban megszigorított biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, csakúgy, mint az állam- és kormányfői csúcstalálkozó helyszínén, a mecklenburgi Heiligendammban.

Hermetikusan elzárták a kisvárost

A Balti-tenger partján fekvő, festői szépségű üdülőhelyet a német hatóságok a kora reggeli óráktól szinte hermetikusan lezárták. A kisváros néhány száz lakója külön engedéllyel közlekedhet, és külön engedélyt kaptak azok a személyek is, akik a csúccsal összefüggő logisztikai tevékenységet látnak el.

A kerítés rendkívül heves tiltakozásokat váltott ki a legfejlettebb ipari államokból és Oroszországból álló nyolcak csoportjának csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tüntetők körében, de felemelték szavukat az ellenzéki pártok is az egykori hírhedt berlini falra emlékeztető építmény ellen. A betonoszlopokra feszített, két és fél méter magas drótkerítés költségei megközelítik a 13 millió eurót. A hatóságok az állam- és kormányfők védelmével indokolták a rendkívüli biztonsági intézkedéseket, köztük a kerítés felállítását.


Tüntetőktől tartanak

A kerítést megerősített rendőri egységek védik, s annak több pontján kamerákat helyeztek el. A tizenkét kilométer hosszúságú biztonsági „falon” a külön engedéllyel rendelkező személyek csak két átjárón kelhetnek át. A hatóságok korábban tüntetési tilalmat rendeltek el a kerítés mintegy 200 méteres övezetében. Ugyancsak tüntetési tilalom van érvényben a közeli rostocki repülőtér térségében is.

A rendkívüli biztonsági intézkedések, illetve korlátozások dacára a csúcstalálkozó ellen tiltakozók nagyszabású tüntetést jelentettek be szombatra Rostock környékére. Szerte Németországból, illetve külföldről mintegy 100 ezer tüntetőt várnak. A hatóságok a június 6. és 8. között sorra kerülő csúcstalálkozó idejére, illetve az azt megelőző napokra több mint 16 ezer rendőrt mozgósítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik