Nagyvilág

Chavez elnémítaná az utolsó ellenzéki tévét is

Éberségre szólította fel híveit és az utolsó ellenzéki tévécsatorna bezárásával fenyegetett a venezuelai elnök. A Hugo Chavez által vasárnap bezárt Radio Caracas Television után már csak egyetlen ellenzéki adó maradt az országban. A sajtóval szembeni fellépés ellen már második napja tüntetnek országszerte.

Chávez arra kérte híveit, hogy védjék meg a kommunista forradalmat az új “fasiszta” támadástól. Az elnök egyben azzal fenyegetett, hogy az ország legrégebbi televíziója, a Chávez-ellenes Radio Caracas Television (RCTV) után bezár egy másik televíziót is, ha az folytatja az ellenzéki propagandát – írja a BBC. A Globovision nevű televízió jelenleg az egyetlen nagyobb ellenzéki hangvételű csatorna, mely az RCTV vasárnapi elnémulásával talpon maradt.

A Globovisiont, melynek adása nem fogható az ország minden részében, az elnök szerdán hazaárulással vádolta meg és azt állította, hogy a televízió burkoltan az ő megölésére bujtogat. „Azt javaslom, hogy vegyenek be nyugtatót és lassítsanak, különben kénytelen leszek elkerülhetetlen lépéseket tenni” – fenyegetőzött az elnök. Chávez az amerikai CNN hírtelevíziót is elítélte amikor azt állította, hogy a híradásokban személyét szándékosan az al-Kaidával hozzák összefüggésbe.



Chavez elnémítaná az utolsó ellenzéki tévét is 1

Több ezer tüntetõ vonult fel Caracas utcáin (fotó: MTI)



Az országos tüntetések akkor kezdődtek, amikor a Radio Caracas Television (RCTV), az egyetlen ellenzéki hangvételű, országosan is fogható tévéadója közép-európai idő szerint hétfőn reggel hatkor elsötétült. A televízió azért némult el, mert Chávez elnök elutasította műsorszórási engedélyének megújítását, azzal indokolva döntését, hogy a tévéállomás “veszélyt jelentett” Venezuelára. Az elnök azt is felrótta a televíziónak, hogy megsértette a műsorszórási törvényt, s rendszeresen sugárzott olyan műsorokat, amelyekben túlteng az erőszak és a szexualitás.

Az 1953-ban alapított magántelevízió Venezuela legrégebbi magán-tévéállomása, s rendre ott szerepelt a legmagasabb nézettséggel bíró csatornák között, noha az általa műsorra tűzött szappanoperák Chávez szerint “mérgezőek”, a kapitalizmust dicsőítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik