Nagyvilág

Titkos tárgyalások a török uniós csatlakozásról

Bizalmas megbeszéléseket folytatott Ankarában a hét végén a francia elnök külpolitikai tanácsadója Törökország uniós csatlakozásáról, amit Nicolas Sarkozy szilárdan ellenez.

Török diplomáciai források és a Le Figaro napilap szerint Jean-David Levitte a török külügyminisztérium és Recep Tayyip Erdogan kormányfő irodájának megbízottjaival tárgyalt “a francia-török kapcsolatok egészéről”. “Minthogy a török uniós csatlakozás e kapcsolatok fontos része, szintén terítékre került” – mondta egy diplomata részletek nélkül. A Le Figaro forrásai ezt azzal egészítették ki, hogy Párizs “olyan megoldást akar találni, amely nem töri ketté az európai-török vagy francai-török kapcsolatokat”.


Sarkozy a múlt héten Brüsszelben megismételte álláspontját, hogy Törökország számára nincs hely az unióban, de jelezte hogy ez most nem a legfontosabb kérdés számára, hanem az európai alkotmányra fordítja a figyelmét. A török csatlakozásról a lehető legkésőbb szeretné lefolytatni a nagy vitát a tagországokkal.


Török diplomácia források közölték, hogy Franciaország nem vétózza meg újabb csatlakozási fejezetek megtárgyalásának elkezdését, amiről a hónap végén döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik