Nagyvilág

Újabb merényletek és emberrablások Bagdadban

Több mint negyven civil vesztette életét Bagdadban kedden két súlyos merényletben, miközben ismeretlen tettesek elraboltak három német szakértőt is.

Az első merényletben robbanószerrel megrakott mikrobusz robbant fel a belváros egy forgalmas kereszteződésénél. Legkevesebb 23-an életüket vesztették, és 68-an megsérültek – közölte a rendőrség. A merénylet a Tajaran térnél történt, amely zsúfolt kereskedelmi övezet piacokkal, üzletekkel, buszmegállókkal. A második esetben a város délnyugati részén csaptak le a terroristák. Ott is gépkocsiba rejtették a pokolgépet, amely egy síita mecset közelében lépett működésbe. 21 ember halt meg, köztük nők és gyerekek.

Iraki biztonsági források szerint rendőri egyenruhába öltözött fegyveresek elraboltak három német szakértőt és több kísérőjüket a pénzügyminisztérium egyik épületénél. A németek állítólag tanácsadó szerepet töltenek be, elektronikus ügyintézésre tanítják az irakiakat. A brit BBC televízió ezzel szemben azt jelentette, hogy hét személyt raboltak el, köztük öt britet. Mindenesetre ez volt az első olyan támadás, amelyben külföldieket egy kormányzati épületből hurcoltak el emberrablók.

Lezuhant egy amerikai katonai helikopter hétfőn a lázongó iraki Dijála tartományban, két katona életét vesztette. Ugyancsak a fővárostól 60 kilométerre északra fekvő Dijála tartományban hat amerikai katona halt meg hétfőn egy járőrük elleni támadásban. Idén ezzel május hónapban szenvedték el a legnagyobb emberveszteséget az Irakban állomásozó amerikai erők, május 28-ig 112 katonájukat veszítették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik