Nagyvilág

Gyurcsány-Fico találkozó készül

Június 18-án, a visegrádi országok pozsonyi csúcstalálkozóján kétoldalú tárgyalásokat folytat Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök. Legutóbb a magyar kormányfő – a szlovákiai magyarellenes támadások miatt – lemondta a kétoldalú találkozót.

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico tavaly október 10-én találkozott Visegrádon, ahol Magyarország Szlovákiának adta át a soros V4-es elnökséget. Akkor a két miniszterelnök kétoldalú találkozója is benne volt a programban, de Gyurcsány Ferenc végül elállt a szándékától. Ennek okairól azt lehetett tudni, hogy Gyurcsány egyebek között azért nem kíván kétoldalú megbeszélést folytatni az akkor alig néhány hónapja hivatalba lépett szlovák partnerével, mert Fico a magyarellenes kirohanásairól ismert, külföldön is szélsőséges nacionalistaként számon tartott Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét választotta egyik koalíciós partnerének.

Gyurcsány Ferenc a visegrádi csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta, több időre van szükség, mielőtt szlovák-magyar kétoldalú találkozóra sor kerülhet, mert a két fél jelenleg gyökeresen másként látja a szlovákiai magyarellenes atrocitások hátterét, mozgatórugóit. Csak akkor van értelme egyeztetni, ha sikeres lehet a találkozó, ehhez azonban még több időre és munkára van szükség. Összeveszni nincs értelme, egymást kioktatni még kevésbé – hangsúlyozta akkor Gyurcsány Ferenc. A Smer tagságát ugyanezen okok miatt az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) is felfüggesztette, s mert a szlovák kormányfő azóta is kitart Slota mellett, a felfüggesztést a közelmúltban meghosszabbították. Robert Fico azóta is az SNS-el és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) kormányoz együtt.

A magyar és a szlovák miniszterelnök időközben többször vett részt közös nemzetközi fórumokon, de kétoldalú megbeszélésükre azóta sem került sor, így a június 18-i találkozó kettejük első négyszemközti megbeszélésének ígérkezik. Elemzők szerint a két ország viszonyát tavaly augusztus óta a Nyitrán megver magyar nemzetiségi egyetemista, Malina Hedvig ügye is beárnyékolja. Ján Skoda szlovák külügyi szóvivő hétfőn azt mondta, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök kétoldalú megbeszélésének napirendjén szerepel majd a határon átnyúló együttműködés kérdése, az Ipoly-hidak újjáépítésének terve is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik