Nagyvilág

Öngyilkos lett egy japán kormánytag

Öngyilkos lett a japán kormány földművelésügyi miniszter, Macuoka Tosikacu - közölte hétfőn a japán rendőrség.

A 62 éves, korrupciós ügyekbe kavarodott politikus hétfőn öngyilkosságot követett el, a tokiói képviselői rezidenciában lévő szobájában felakasztotta magát. Eszméletlen állapotban szállították kórházba, néhány órával később azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani nála.

Az egyik vád szerint Macuoka két választási kampánybizottsága több millió jent kapott egy építkezési vállalkozói csoporttól. E cégek később elnyertek több, egy kormányügynökség által kiírt pályázatot. Ugyancsak a támadások kereszttűzébe került amiatt, hogy közpénzeket használt fel hivatali kiadások címén, annak ellenére, hogy irodáját költségmentesen használhatta.

A miniszter tettét alig két hónappal a felsőházi választások előtt követte el, amelyet a szigetországban kulcsfontosságú tesztnek tekintenek Abe Sindzo miniszterelnök kormánya számára. Az ügy tovább ronthatja a kormányfő esélyeit, akinek a legújabb közvélemény-kutatások tovább csökkent a népszerűsége. A választók különösen azt vetik az Abe-kormány szemére, hogy csődöt mondott a közhivatalnoki nyugdíjrendszerrel, de legalább ennyit nyomnak a latba a nem egész egy év alatt kirobbant korrupciós ügyek is, amelyek miatt a miniszterelnöknek már két közeli munkatársa kényszerült lemondani.

Macuoka kabinetfőnöke csupán annyit közölt, hogy helyére valószínűleg ügyvezető minisztert neveznek ki.

Macuoka Tosikacu közhivatalnokként gyakorlatilag egész életét a mezőgazdasági minisztériumban töltötte. 2006. szeptemberében vette át a tárca irányítását. 1990 óta volt parlamenti képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik