Nagyvilág

További vádaskodások Malina Hedvig ügyében

Szlovákia elleni uszítással vádolják kormánypárti politikusok Bauer Editet, Szlovákia európai parlamenti delegációjának magyar tagját, aki felszólalt az Európai Parlamentben Malina Hedvig védelmében. Robert Fico miniszterelnök megismételte: a magyar politikai erők beavatkoznak a szlovák igazságszolgáltatás ügyeibe.

Robert Fico kormányfő a szlovák közszolgálati rádióban szombaton azt mondta, hogy a magyar politikai erők “a feszültségkeltés szándékával képtelen módon beavatkoznak a független szlovák igazságszolgáltatásba”, vasárnap pedig Anna Malíková Belousovová, a magyarellenességéről ismert koalíciós partner, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt alelnöke (SNS) egyenesen a magyarok “előre kitervelt provokációjának” nevezte az esetet, amelynek ürügyén szerinte Bauer Edit és Magyarország EP-képviselői beavatkoztak Szlovákia belügyeibe. A Fico pártjához tartozó Marek Madaric kulturális miniszter, valamint a kereszténydemokrata Pavol Minárik európai parlamenti képviselő a közszolgálati televízióban azzal vádolta meg Bauer Editet, hogy Szlovákia ellen uszít.

Vladimír Palko ellenzéki kereszténydemokrata képviselő, a korábbi kormány belügyminisztere az egyik kereskedelmi televízió vitaműsorában – eddig elsőként – azt mondta: “Elképzelhetetlennek tartom, hogy Szlovákiában bármelyik bíróság elítélné Malina Hedviget”. Véleménye szerint a lány elleni vádindítvány alapján az ügyész végül nem indítja majd meg a büntetőjogi eljárást, ellenben az ügy “sehova nem vezető módon, politikai problémaként” a továbbiakban is napirenden lesz.

Ugyanebben a műsorban a belügyminiszter, Robert Kalinák is véleményt mondott, aki annak idején Robert Fico miniszterelnökkel együtt, nemzetközi sajtótájékoztatón bizonygatta, hogy a lányt színlelte csupán a megverését, a történetet kitalálta és a blúzára ő maga írt magyarellenes jelszavakat. “Semmi okom megkérdőjelezni a rendőrségi nyomozás eredményeit. Különösen ügyeltünk arra, hogy se én, se más belügyi vezető ne avatkozzon be a rendőrség munkájába” – mondta vasárnap Kalinák.

A műsor harmadik vendége, Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője úgy vélte, az ügy semmiképpen sem szokványos eset és igen csak zavaró, hogy a belügyminiszter és a kormányfő már a legelején arra törekedtek, hogy Malina Hedvig szavai ne tűnjenek hitelesnek.

A magyar-szlovák kapcsolatokat is beárnyékoló ügy tavaly augusztusban azzal kezdődött, hogy Nyitrán két ismeretlen bőrfejű – a sértett kitartó állítása szerint – megverte Malina Hedviget, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség a nyomozást azzal zárta le, hogy Malina Hedvig csak kitalálta a történetet. A lányt tavaly feljelentette két – a múlt hétig ismeretlen szlovák állampolgár. Az egyikük, a titkosszolgálat volt tagja azon a címen tett feljelentést, hogy a lány valótlanságot állítva annak a látszatát keltette, hogy Szlovákia nacionalista ország. A másik feljelentő május elején öngyilkos lett. Feljelentésének és búcsúlevelének tartalma ismeretlen, de a lapok úgy tudják, hogy a pénzgondokkal küzdő és magyarellenes indulatainak a környezetében gyakran hangot adó gyári munkás egy híres nyitrai ügyvéd rokona, és hogy a feljelentése igen szakszerű jogi nyelven fogalmazta meg.

A rendőrség a feljelentések alapján már vádindítványt juttatott el az ügyészséghez. Ha a lányt bíróság elé állítják, öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik