Nagyvilág

A rakétapajzs ellen tüntettek Prágában

Több ezer ember tiltakozott szombaton délután Prágában a Csehországba tervezett amerikai radarállomás ellen.

A Vencel téren megtartott rendezvény szónokai bírálták a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormányt amiatt, hogy tárgyalásokat kezdett Washingtonnal egy Csehországban felépítendő radarállomásról, amely az amerikai légvédelmi pajzs része lenne. A radarállomás elleni tiltakozó petíciót szombatig több mint 110 ezer ember írta alá. “Nem kérünk az amerikaiak politikájából, amelynek célja az fegyvergyártók nyereségének növelése” – hangsúlyozta az egyik szónok.

A radarellenes tüntetésen a koalíciós Zöldek Pártjának egyik szárnya is részt vett. A zöldek a kormányban megszavazták a tárgyalások megindítását a radarállomásról. “A párt meg van osztva ebben a kérdésben” – nyilatkozta Matej Stropnicky, a zöldek alelnöke.



A rakétapajzs ellen tüntettek Prágában 1

A csehek nem kérnek a radarállomásból. (fotó: MTI/EPA)


A tervek szerint az amerikai radarállomás a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra elterülő Brdy katonai kiképző körzetben épülne fel. A környék lakossága ellenzi a radarállomást, s a régióból több autóbusznyi ember érkezett a tüntetésre. A résztvevők szerint az amerikai radarállomásról országos népszavazáson kellene dönteni. Topolánek miniszterelnök azonban elutasítja a népszavazást.

Washington januárban kereste meg Prágát, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy Csehországba telepítendő amerikai radarállomásról. A tárgyalások várhatóan az év végéig eltartanak, s a döntésre csak a jövő év elején kerül sor.


A legutóbbi felmérések szerint az amerikai radarállomás felépítését csak a csehek 26 százaléka támogatja, míg 70 százaléka elutasítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik