Nagyvilág

Belügyi egységeket vezényeltek Kijevbe

Több ezer ukrán belügyi katonát vezényeltek Kijevbe - erősítette meg szombaton az ukrán belügyi tárca, "nyugtalanságát" hangoztatva a csapatmozgással kapcsolatban.

A Kijevbe tartó belügyi egységek Viktor Juscsenko elnökhöz hű parancsnokok irányítása alatt állnak, akik figyelmen kívül hagyták az államfővel szemben álló, Viktor Janukovics vezette kormány, illetve a belügyminiszter rendelkezéseit. Ukrajnában a belügyi erők létszáma 32 ezer fő, parancsnokukat, Olekszandr Kihtenko tábornokot Juscsenko szövetségesének tekintik.

Viktor Juscsenko államfő pénteken rendeletével saját hatáskörbe vonta a belügyi erők irányítását, ugyanakkor az ukrán kormány arra utasította Vaszil Cusko belügyminisztert, hogy ne engedje ki a kezéből a belügyi csapatok irányítását, ő biztosítsa a közrendet Kijevben.


Kétezren tartanak Kijev felé


Ivan Pljuscs, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára közölte: a belügyi csapatok az államfő parancsára cselekednek, hogy szavatolják “az állampolgári jogokat és szabadságokat, a társadalom biztonságát és stabilitását”. Az elnöki ukáz értelmében a belügyi erőknek állami objektumok védelmét kell biztosítaniuk, köztük az alkotmánybíróságot ás az államügyészséget. Pljuscs óva intette az állami vezetőket, elsősorban a belügyminisztert és a politikai vezetőket attól, hogy akadályozzák az elnök utasításainak végrehajtását.


A nemzetbiztonsági tanács titkára szerint a belügyi egységek jelenléte nem fogja zavarni Kijev hétköznapi életét. Ugyanakkor az ukrán fővárosban szombaton már hatalmas dugók alakultak ki, miután a kormányhoz hű rendőrség lezáratta a központba vezető utakat. Belügyi alakulatokat egyelőre nem látni Kijevben.


A belügyminisztérium adatai szerint az ukrán fővárosba kétezer belügyi katona tart, összesen 82 járművel. Olekszandr Kihtenko tábornok megtagadta, hogy engedelmeskedjen Cusko belügyminiszternek. Ezt maga Vaszil Cusko jelentette be, hangsúlyozva, hogy péntek óta már nem tudja irányítani a belügyi csapatokat.


Cáfolják a bevatkozást


Szvjatoszlav Piszkun, az államfő által pénteken leváltott főügyész szombaton bejelentette, hogy kész “az erőszakos forgatókönyv megakadályozása érdekében letartóztatni Kihtenkót, a belügyi csapatok parancsnokát”. Kijevi sajtóértekezletén felsorolta azokat a különleges egységeket és kommandós osztagokat, amelyeket Kihtenko Kijevbe vezényelt.


Kihtenko tábornok szombaton Kijevben újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor cáfolta, hogy katonáit felhasználják a belpolitikai válság rendezésére. Szavai szerint a belügyi egységek jogszerűen, az elnöki rendeleteknek megfelelően, a törvények keretein belül cselekszenek, csakis a közrend védelme a cél.


A tábornok állítása szerint Ukrajnában összesen kétezer belügyi katonát mozgósítottak, közülük 750 embert vezényeltek Kijevbe “a főváros napjának ünnepi rendezvényei miatt”, hogy szavatolják a biztonságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik