Külföld

Visszatért Irakba a radikális milíciavezető

admin
admin

2007. 05. 25. 12:03

Visszatért Irakba Muktada asz-Szadr, radikális síita hitszónok és milíciavezető, aki januárban Iránba menekült az amerikai hadsereg biztonsági offenzívája elől – jelentette pénteken a The New York Times amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Az amerikai lap értesülése szerint Szadr jelenleg a dél-iraki Kúfában tartózkodik. A radikális síita vallási elöljáró vezette a pénteki imádságot a kúfai mecsetben. Hónapok óta ez volt Szadr első nyilvános megjelenése. A mintegy 6000 hívő előtt mondott harcias hangvételű hitszónoklatában nemet mondott az „ördögre”, Amerikára, a megszállásra és Izraelre. A síita vezető leszögezte: a megszállóknak el kell hagyniuk Irakot, egyúttal elítélte harcosai, a Mahdi Hadserege és az iraki biztonsági erők közötti összecsapásokat, amelyek szerinte a megszállók érdekeit szolgálják.


Szadr négy hónappal ezelőtt, a bagdadi amerikai–iraki biztonsági terv keretében beindított offenzíva idején rejtőzött el Irakban, de az amerikai hadsereg szerint pénteken visszatért a Kúfa melletti Nedzsefben lévő házába.

Washington szerint Szadr fegyveres híveinek szervezete, a Mahdi Hadserege felelős az iraki erőszakcselekmények jelentős részéért, több száz iraki szunnita halála szárad a radikális síita hitszónok fegyveres követőinek lelkén.

2004 tavaszán és nyarán Szadr fegyveresei ádáz küzdelmet vívtak Irak déli részének több városában az Irakban állomásozó amerikai csapatok katonáival is.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.