Nagyvilág

Plusz százmilliárd dollár Bush háborúira

Az amerikai kongresszus mindkét háza elfogadta csütörtökön az iraki és afganisztáni hadműveletekre pótlólagosan százmilliárd dollárt előirányzó törvényt, amely nem állapít meg menetrendet az amerikai haderő Irakból való kivonására.

A képviselőház 280:142, a szenátus 80:14 arányban voksolt a pótköltségvetés mellett. A négy hónapos patthelyzetet feloldó előterjesztés George Bush elnök aláírásával emelkedhet törvényerőre. A jogszabály a költségvetési év végéig, vagyis szeptemberig biztosítja az amerikai haderő iraki és afganisztáni állomásoztatásának pénzelését.

A külföldi hadműveletekre szánt 100 milliárd dolláros összeget megfejelték különféle belföldi célokra – többek között gyermekegészségügyi kiadásokra és a 2005-ös Katrina hurrikán utáni újjáépítésre – elkülönített mintegy 20 milliárd dollárral. A törvényjavaslat előirányozza azt is, hogy a minimális órabért két éven belül 5,15 dollárról 7,25 dollárra kell emelni. A minimálbér növelésére utoljára több mint tíz éve volt példa az Egyesült Államokban.

Ez egy kis lépés előre, de ehelyett egyetlen nagy lépésre lenne szükség az ellenkező irányba – mondta a képviselőházi szavazás előtt az iraki kivonulás mellett érvelve Nancy Pelosi, a kongresszusi alsóház demokrata párti elnöke, aki a törvénytervezet ellen voksolt. Az előterjesztés ellen szavazott a szenátusban Hillary Clinton és Barack Obama is, a Demokrata Párt két legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik