Nagyvilág

Amerikai katonai szállítmány érkezett Libanonba

Két amerikai katonai szállító repülőgép érkezett pénteken Bejrútba, rakterében a libanoni hadseregnek szánt katonai segélyszállítmánnyal – közölték bejrúti biztonsági tisztviselők.

Egy nyugati diplomáciai forrás szerint viszont „az amerikai légierő nyolc szállítógépe kezdett érkezni Libanonba”. Az idézett biztonsági tisztségviselők azt a tájékoztatást adták, hogy a támogatás az iszlamista szélsőségesek ellen vívott harc célját szolgálja.


Az Egyesült Államok előzőleg bejelentette, hogy sürgősen készleteket szállít Bejrútba. Libanoni tisztviselők nem közölték, hogy a gépek pontosan honnan érkeztek – közvetlenül az Egyesült Államokból vagy az amerikai haderők valamelyik közel-keleti bázisáról.


Az észak-libanoni Nahr el-Bared palesztin menekülttábor körül dúló harcokban vasárnap óta eddig 78-an vesztették életüket: 33 libanoni kormánykatona, 25 a Fatah al-Iszlám szélsőséges szervezet harcosa volt, a többiek a menekülttábor, illetve Tripoli város lakói közül vesztették életüket.


Péntek reggel szórványos lövöldözés törte meg a viszonylagos csöndet a szembenálló felek között. A libanoni hadsereg mindeközben nagyobb erőket von össze a tábor körül, Tripoli közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik