Nagyvilág

„Primitív nacionalizmust” tanúsít a szlovák kormány

A szlovák külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Pozsony azonosul ugyan a koszovói rendezésről szóló ENSZ-határozattal, de arra törekszik, hogy "a magyarok ne élhessenek vissza" a koszovói mintával. A Magyar Koalíció Pártja a jelenlegi szlovák kormánykoalíció "primitív nacionalizmusát tanúsító" újabb bizonyítéknak minősítette Ján Kubis kijelentéseit.

Pozsonyt nem Koszovó önállósága nyugtalanítja, hanem a megoldás más államokra kiható lehetséges következményei – hangoztatta a szlovák külügyminiszter. Jan Kubis elvárja, hogy a koszovói rendezésről szóló határozatban valamiféleképpen megfogalmazódjék az is, hogy a megoldás kivételes és a továbbiakban nem lesz a nemzetközi joggyakorlat része, mert Szlovákia aggasztónak találja a magyar politikusok megnyilvánulásait, akik Magyarországon belül és a határain túl is az ilyen aggodalomra okot adó nyilatkozatnak tesznek – mondta Kubis.

Precedenst teremthet Koszovó

A szlovák kereskedelmi hírügynökségnek, a SITA-nak nyilatkozó külügyminiszter kijelentette: egyre valósabbá válnak azok az meglátások, amelyek szerint “ezt a helyzetet nem csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hanem a más szomszédos országokban élő magyarok, vagy közvetlenül a magyar(országi) politikai erők képviselői is szeretnék kihasználni.” Hozzátette: Pozsonynak kötegnyi gyűjteménye van a magyar politikusok olyan sajtónyilatkozataiból, amelyek azt erősítik, hogy a koszovói rendezést szívesen fordítanák a saját javukra.

“A szlovák kormány egyértelműen ellenzi a magyar kisebbség politikai autonómiáját” – jelentette ki Kubis. “Semmilyen esetben sem pártoljuk a kollektív jogokat, különösképpen nem a kisebbségek kollektív jogait, és határozottan nem pártoljuk azt, hogy a kollektív jogok elve a Szlovák Köztársaság területén érvényesüljön. A szlovák diplomácia minden ilyen irányú törekvést nagyon határozottan el fog utasítani” – fogalmazott a külügyminiszter.

Sürget az idő

Indoklása szerint a koszovói rendezést célzó ENSZ-határozattervezetről azért hiányzik (a nem állandó BT-tag) Szlovákia aláírása, mert a dokumentumban nem fogalmazódik meg eléggé erőteljesen az, hogy “egyedi megoldásról van szó. Az szeretnénk, ha ez a dolog a határozat végrehajtási rendelkezéseiben is tükröződne. Tekintettel arra, hogy az érdekeink lényegesen világosabb megjelenítését szorgalmaztuk, nem kívántuk a nevünket explicit módon megjeleníteni” a dokumentumon, ugyanakkor egyféleképpen “fedve is érezzük magunkat” azáltal, hogy a rendezési tervet végül is az Egyesült Államok, Németország és az ENSZ Biztonsági Tanácsának európai tagországai jegyzik.

A szlovák külügyminiszter szerint az ENSZ különmegbízottjának tervéből, az úgynevezett Ahtisaari-tervből kiinduló határozattervezet sorsa “egyelőre nem világos,” mert három ország, köztük Oroszország még nem tette le a garast az asztalra. “Szlovákia azonban úgy szavaz majd, mint az EU más országai.” Jó lenne, ha szavazás két-három héten belül megesne, mert a további egyeztető tárgyalásoknak már nem látjuk értelmét – mondta Kubis.

Kubis szembemegy a kormánnyal

A szlovák külügyminiszter az interjúban immár másodízben nyilatkozott a szlovák kormányfő, Robert Fico álláspontjának szögesen ellentmondó módon: a minap az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítésének kérdésében nyilvánított a miniszterelnökével ellenkező véleményt, most pedig – a SITA szerint – azt mondta: “nem azonosul Robert Fico azon kijelentésével, miszerint az Ahtisaari-terv már nem mértékadó.” Kubis közölte: “a miniszterelnök úr ebben az esetben a szlovák parlament állásfoglalásának egyfajta parafrázisát tükröztette.

Mi azonban tudjuk, hogy nincs és nem is lehet más rendezési terv az asztalon, mint amellyel az ENSZ-főtitkára is azonosul, s maga terjesztett a Biztonsági Tanács elé. Ezért mindnyájan abból indulunk ki, hogy az Ahtisaari-terv az adott formájában a határozattervezet egyetlen tárgyalási alapja. Más nem létezik, minden egyéb csak politikai állásfoglalás.”

Túszként kezelik a magyarokat


A Magyar Koalíció Pártja “a jelenlegi szlovák kormánykoalíció primitív nacionalizmusát tanúsító újabb bizonyítéknak” minősítette a külügyminiszter nyilatkozatát, és úgy ítélte meg, hogy Kubis ismét az EU “megbízhatatlan tagországának pozíciója felé mozdította el” Szlovákiát.

A külügyminiszter ismét bebizonyította, hogy “nem ura a saját feladatának.” A külügyminisztérium és a kormány immár sorozatosan ellentmondó álláspontja “a hozzá nem értő külpolitikai szakszerűtlenség példátlan” bizonyítéka – fogalmaz az MKP nyilatkozata.


Berényi József, az előző szlovák kormány volt külügyi államtitkára, az MKP alelnöke azt mondta: – “Kubis a koszovói kérdésben túszként kezeli a határon túli magyarságot, és szomorú, hogy a Fico-kormány nacionalista partnereinél a magyarok besározásával tetszelegve próbálja jó előre semlegesíteni azt, hogy Szlovákia ENSZ-nagykövetét majd feltehetően a koszovói rendezési terv megszavazására fogja utasítani, holott tudvalevő, hogy a szlovák kormányerők ezt épp a “precedensre” hivatkozva ellenzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik