Nagyvilág

Netanjahu ötlete a békére

Jordánia és a palesztinok "valamiféle szövetségét vagy konföderációját" javasolta csütörtökön Londonban közölt lapnyilatkozatában Benjamin Netanjahu, a jobboldali izraeli Likud párt vezetője, aki szerint az iráni nukleáris válságban a katonai megoldás "csak az utolsó eszköz" lehet.

Az ellenzéki pártvezető a Financial Timesnak adott interjúban határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a sok arab ország által Iránnal szemben táplált félelem teremt-e stratégiai lehetőségeket Izrael számára. Netanjahu szerint ennek példája lehetne az izraeli-palesztin békeerőfeszítések kiterjesztése “két játékosról mondjuk négyre”, kreatív módon bevonva Jordániát és Egyiptomot, amivel “valószínűleg bizonyos problémákat meg lehetne oldani”.

A palesztinoknak “nyilvánvalóan segítségre van szükségük” ahhoz, hogy törvényességet és rendet teremtsenek saját városaikban, és “valamilyen szövetségre vagy konföderációra irányuló törekvés Jordániával” megteremtheti a biztonság és a béke ezen elemét – fogalmazott.


Nem jó a szaúdi béketerv

Netanjahu – akit a brit gazdasági napilap a következő választások esélyesének nevezett – ugyanakkor a “hagyományos arab követelések újjáélesztéseként” vetette el a Szaúd-Arábia által előterjesztett új arab béketervet, amely szerinte az 1967-es háború előtti “védhetetlen” határok mögé kényszerítené vissza Izraelt.

Az iráni atomprogramról szólva Netanjahu azt mondta: iszlám hittudósok szerint a garantált kölcsönös megsemmisítés doktrínája Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szemében nem elrettentő, hanem ösztönző tényező, mert az irániak hívők és hitetlenek milliók halálával járó összecsapásától várják “messiásuk érkezését”.


Irán: három opció


Hozzátette: ha egy “őrült rezsim” a világ meghódítására, vagy legalábbis jelentős részének lerombolására alkalmas fegyverek megszerzésére törekszik, azt meg kell állítani. Az izraeli politikus szerint Irán ügyében három dolgot lehet tenni: semmit, és akkor Iránnak valószínűleg három-négy éven belül atomfegyvere lesz, fenn lehet tartani a katonai opciót, de “ez csak az utolsó eszköz lehet, mert túl bonyolult”, és gazdasági nyomásgyakorlással ki lehet használni a rezsim gazdasági gyengeségét.

Netanjahu szerint az iráni atomprogramot gazdasági eszközökkel meg lehet állítani. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz belőle izraeli miniszterelnök, a Likud első embere azt mondta, hogy “a következő választások után”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik