Nagyvilág

Szerbia nem adja Koszovót az EU-tagságért

Szerbia az EU-tagságért cserébe sem mond le Koszovóról, a szerb identitás kulcsfontosságú eleméről – nyilatkozta a Vecernje Novosti című belgrádi lapnak Boris Tadic államfő.

Az elnök szerint „Koszovó kulcsfontosságú eleme identitásunknak, s identitásunkat vesztve nincs mit keresnünk az Európai Unióban”. Tadic úgy vélte, hogy a dél-szerbiai tartomány körüli helyzet a következő két hónap folyamán, az ENSZ BT Koszovóra vonatkozó határozatának megszületése után fog kikristályosodni. Ő az utolsó pillanatig, minden erejével azon lesz, hogy ne a Szerbia számára legrosszabb fejlemény következzen be.

Tárgyalnunk kell a világ összes fontos államának képviselőivel, s Vojislav Kostunica miniszterelnökkel éppen ezt tesszük. Ha nem így lett volna eddig is, akkor Koszovó már régen független lenne – jelentette ki Boris Tadic. Az államfő Koszovó státusát, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködést és az EU-val megkezdett tárgyalások folytatását tartja olyan kulcsfontosságú momentumoknak, amelyek eldöntik, hogy Kostunica múlt héten megalakult koalíciós kormánya, amelynek a Tadic vezette Demokrata Párt (DS) is a tagja, kitölti-e a teljes mandátumát.

Koszovó kérdéséről ugyanúgy gondolkodunk. Egyformán vélekedünk arról is, hogy az EU-csatlakozás elsődleges feladat, Szerbiának az európai fedél alatt a helye, de oda csak akkor kerülhet, ha együttműködünk a Nemzetközi Törvényszékkel. Úgyhogy nem látom, hol lehetne köztünk probléma ezekben a kérdésekben – mondta a belgrádi újságnak Boris Tadic elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik