Nagyvilág

Markó távozik a kormányból

Mihelyt sikerül a politikai stabilitást megteremteni, lemond kormányfő-helyettesi tisztségéről, és csak RMDSZ-elnöki munkájára koncentrál Markó Béla, aki szerint pártja nagy hibát követett el a népszavazás során.

Az RMDSZ-nek nem sikerült egyértelmű álláspontot kommunikálnia a népszavazással kapcsolatban, s elmulasztotta választóit alaposan tájékoztatni a népszavazás tétjéről – jelentette ki az RMDSZ elnöke. A szövetség szavazótáborának voksolása azt bizonyítja, hogy a magyar közösséget nem érdekli az állami intézmények közötti konfliktus, s a romániai magyarok esetében ez az érdektelenség még a román lakosságénál is nagyobb.


Kommunikációs zavar

Az elnök rámutatott: a szövetségen belüli elemzés arra a következtetésre vezetett, hogy az RMDSZ és választótábora között kommunikációs zavar létezik. Az RMDSZ továbbra is vállalja a kormányzati szerepet, és folytatja az együttműködést a Nemzeti Liberális Párttal. Markó ugyanakkor bejelentette: mihelyt sikerül a politikai stabilitást megteremteni, lemond kormányfő-helyettesi tisztségéről, hogy teljes erejével végezhesse RMDSZ-elnöki munkáját, a szövetség és választói közötti hatékony kommunikáció megteremtésére kíván összpontosítani.


A népszavazáson való mérsékelt, a várt 70 százalékosnál jóval kisebb részvétel azt mutatja, hogy a társadalom és a politikai osztály prioritásai különböznek – mondta el Markó a Népszabadságnak. Az is igaz azonban, hogy a szövetség szavazói közül sokan nem értették meg: a népszavazás nem egy személyről szól, hanem arról, hogy a romániai magyarság milyen államberendezkedést akar.


Az alacsony részvétel kapcsán Markó Béla utalt az elmúlt hetekben zajlott kampány alacsony színvonalára, durva hangnemére és etikátlanságára is. Úgy vélte, ez is oka volt annak, hogy sokan távol maradtak a szavazástól. Emlékeztetett arra is, hogy a részvételi arányt illetően túlságosan nagy volt az eltérés az elmúlt napokban közzétett előrejelzések és a valóság között. Vagyis az emberek nagy része nem akarja megmondani, hogy mi az igazi szándéka, ez pedig arra vall, hogy valami nincs rendben a társadalomban – mondta a Markó.

Szerinte a politikai élet szereplőinek alaposan el kell gondolkodnia mindezen. Az alacsony részvétel egyaránt figyelmeztetés a politikai pártoknak és az államelnöknek, meg kellene szívlelni e tanulságokat, és a különböző intézményeknek a következő időszakban meg kell próbálniuk együttműködni – mondta. A jövőben valós problémákkal kell foglalkozni, például az európai uniós tagságból következő kötelezettségekkel, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás reformjával – hangsúlyozta a politikus.


Véget ért egy korszak?


A magyar közösségnek az az alapvető érdeke, hogy hatalommegosztás legyen az országban, hogy minél több döntési hatáskör a helyi közösségek kezébe kerüljön, és hogy olyan hatalmi intézmények legyenek minél erősebbek, amelyekben az erdélyi magyarság is jelen van, mint például a parlament.

Kincses Előd, volt Maros megyei RMDSZ-elnök hétfőn kijelentette: nagyon hasznos lenne, ha Markó lemondana az RMDSZ éléről, és visszatérne az irodalomhoz; így a magyaroknak nem kellene szenvedniük a politikai rövidlátása miatt. Kincses szerint az RMDSZ kampányában hirdetett elvek és a magyarok szavazatai közötti különbség azt mutatja, hogy véget ért az az időszak, amelyben az RMDSZ megértette és képviselte a romániai magyarok véleményét és érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik