Nagyvilág

Újabb botrány Basescu körül

Két nappal azután, hogy egy népszavazás megerősítette hivatalában Traian Basescut, a román államfő máris újabb botrány középpontjába került, mert - mint hétfőn nyilvánosságra került - durván viselkedett egy újságírónővel és rasszista megjegyzést tett rá.

Basescu szombaton, a hivatalban maradásáról szóló referendum napján bevásárolt feleségével egy bukaresti szupermarketben, és éppen autójának csomagtartójába rakodta be a vásárolt holmit, amikor egy magántelevízió egyik női munkatársa mobiltelefonjának kamerájával filmezni kezdte őt és nejét, majd odament hozzá, és megkérdezte, milyen népszavazási eredményre számít.

Az államfő válaszul “keresetlenül” letegezte az újságírónőt, megkérdezve tőle: “nincs jobb dolgod, madárkám?” E szavakkal kiragadta a nő kezéből a mobiltelefont, és elhajtott a helyszínről. Az autóban ülve megjegyezte feleségének: “milyen erőszakos volt ez a büdös cigányasszony”.

Mindez úgy tudódott ki, hogy az erőszakkal elvett telefon felvétel üzemmódban maradt, és rögzítette az elnök szavait. Később az államfő – biztonsági emberei révén – visszajuttatta a telefont az újságírónőnek, rajta hagyva (nyilván figyelmetlenségből) a rá nézve súlyosan kompromittáló kijelentést.

Több újságírószövetség és emberjogi szervezet élesen tiltakozott, sőt a Diszkrimináció Elleni Harc Nemzeti Tanácsa hétfőn bejelentette, hogy pert indít az elnök ellen a rasszista kijelentés miatt.


A Traian Basescu leváltásáról szóló vasránapi referendumon a választók megerősítették az államfőt hivatalában, a résztvevők 74,3 százaléka voksolt az elnök menesztése ellen, és csak 24,92 százaléka foglalt állás a leváltás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik