Nagyvilág

Hazaszállították az “ausztrál tálibot”

Megérkezett hazájába helyi idő szerint vasárnap délelőtt az "ausztrál tálibként" emlegetett David Hicks, aki öt évet töltött a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton kialakított börtöntáborban.

A foglyot és kíséretét – ausztráliai rendőröket és az elítélt ügyvédjét – szállító magángép az ausztráliai légierő egyik támaszpontján landolt Adelaide mellett. A megbilincselt és narancssárga kezeslábasban lévő Hickset ezután egy ablaktalan rendőrségi furgonban az adelaide-i Yatala börtönbe szállították, ahol a legszigorúbban őrzött részlegben tölti le a büntetéséből hátralévő 7 hónapot.

A börtön illetékesei elmondták, hogy Hickset egy két méter széles, egyágyas zárkában helyezik el, amely méreteiben ahhoz a cellához hasonló, amelyben Guantánamón tartották. Személyes tárgyak nem lehetnek zárkájában, családtagjai látogatásait szigorúan korlátozzák majd. Telefonhívásait ellenőrizni fogják, rabtársaival nem érintkezhet. Büntetését Ausztrália két legelvetemültebb sorozatgyilkosa “mellett” tölti le, akiket a két szomszédos cellában tartanak fogva.

A férfi vádalku keretében március végén vallotta magát bűnösnek az amerikai különleges katonai törvényszék előtt terrorszervezet támogatásának vádjában. A törvényszék – elsőként a guantánamói rabok közül – hét év szabadságvesztésre ítélte, de a vádalku alapján csak kilenc hónapot kell rács mögött töltenie, a büntetés többi részének végrehajtását felfüggesztették. Az ítélet rendelkezett arról is, hogy Ausztráliában kell börtönbe vonulnia és az Egyesült Államoknak május 29-éig kellett kiadnia Canberrának. Hicks az egyezségben vállalta, hogy 12 hónapon át nem nyilatkozik a médiának és kijelentette: “soha nem bántak vele jogsértően” afganisztáni fogságba esése óta.

A muzulmán hitre áttért 31 éves Hicks fogva tartása alatt beismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida terroristahálózattól kapott kiképzést, amelynek részeként megfigyelte Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét, a rajtaütés és az emberrablás fogásaira tanították és találkozott Oszama bin Ladennel, akit az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások kitervelőjének tartanak, de állítása szerint nem volt tudomása a készülő merényletekről. Elmondta, hogy 2001 végén két órán át fegyveres harcot vívott a tálibok oldalán az amerikai erők ellen, amíg a frontvonal össze nem omlott. Ezután eladta puskáját, hogy a pénzből taxin a szomszédos Pakisztánba szökjön, és menekülés közben fogták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik