Nagyvilág

Népszavazás Romániában

Helyi idő szerint reggel tíz óráig a szavazásra jogosult románok 6,25 százaléka jelent meg az urnáknál szombaton a Traian Basescu felfüggesztett román államfő leváltásával kapcsolatos népszavazás megkezdése utáni első két órában.

A részvételi arány alakulását a média percről percre nagy figyelemmel kíséri, hiszen éppen az urnák elé járulók várható létszáma váltott ki vitát az elmúlt napokban. Egyes szakértők vitatták az egyik közvéleménykutató intézet szerintük túlzottan magas hányadot – több mint hetven százalékot – kimutató előrejelzését.

A román állampolgárok helyi idő szerint reggel nyolctól (budapesti idő szerint 7 órától) adhatják le voksukat az ország 17 294 romániai és 176 külföldi szavazóhelyiségében. Összesen 18 millió 212 ezer 980 választópolgár szerepel a szavazói listán. Ebből több mint 600 ezer külföldön szavaz.

A referendumot külső megfigyelők csoportja is élénk figyelemmel kíséri, köztük a bukaresti diplomáciai testület tagjai, a nagykövetségek képviselői is vannak, akárcsak a nemzetközi szervezetek küldöttei. Csupán az Egyesült Államok huszonnyolc megfigyelőt delegált, köztük van a bukaresti amerikai nagykövet.

Ha a “nem” győz, az április 19-án a parlament által felfüggesztett Basescu visszakapja tisztségét az őt helyettesítő Nicolae Vacaroiutól, a szenátus volt elnökétől. Amennyiben az “igen” lesz többségben, az 55 éves Basescunak távoznia kell, Vacaroiu az előre hozott elnökválasztásokig – további három hónapig – ideiglenes jogcímmel betölti az államfői tisztséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik