Nagyvilág

Elnökük mellett voksolt a románok többsége

Az államfő visszatérése mellett foglalt állást a népszavazáson résztvevő romámok többsége, legalábbis erről tanúskodnak az urnazárás után rögtön közzétett exit-poll adatok.

Az INSOMAR és a Metromedia Transilvania közvélemény-kutató intézetek exit-poll felmérésének a Realitatea hírtelevízió által közzétett adatai szerint az urnáknál megjelentek 75 százaléka voksolt nemmel, azaz nem kívánta a parlament által államfői tisztségéből felfüggesztett Traian Basescu menesztését. Az igennel szavazók – vagyis a Basescu leváltása mellett állást foglalók – aránya 25 százalék volt az említett felmérés szerint.

Az Antenna 3 kereskedelmi televízió által ismertetett – a CURS és a CCSB intézetek által végzett másik exit-poll felmérés szerint a szavazásra jogosultak 78,1 százaléka választotta a nemet, és csak 21,9 százalékuk voksolt igennel.

A részvételi arány várhatóan alacsonyabb lesz, mint amire az előzetes felmérések alapján számítani lehetett. Több közvélemény-kutatás az elmúlt napokban 58-77 százalékos részvételt jósolt.

Nem volt fontos a magyaroknak


A rendkívül alacsony részvételi arány a népszavazáson azt mutatja, hogy a romániai közvélemény nagy többsége nem tartotta túlságosan fontos kérdésnek Traian Basescu visszatérését vagy menesztését – mondta szombaton este az MTI-nek Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikus az exit-poll eredmények alapján nyilatkozott a részvételi arányról, amelyet szerinte várhatóan kisebb-nagyobb pontossággal igazolni fognak a hivatalos eredmények. Vagyis ez az arány szerinte várhatóan nem fogja elérni az ötven százalékot. A magyar megyékben tapasztalt rendkívül alacsony részvételi hányad pedig azt bizonyítja, hogy a romániai magyar lakosság még ennél is kevésbé tartotta fontosnak állást foglalni a népszavazásra terjesztett kérdésben – fűzte hozzá Markó Béla.

Együttműködést ígér

A románok újabb esélyt adtak Traian Basescunak, hogy visszatérve államfői székébe felelősségteljes magatartást tanúsítson – mondta szombat este Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök a médiának. A kormányfő a népszavazás eredményét értékelve kijelentette: tiszteletben tartja a szavazók akaratát, vagyis azt, hogy Basescu visszatérjen a Cotroceni-palotába. Egyúttal ígéretet tett, hogy a kormány és az elnöki hivatal közötti együttműködés szellemében fog tevékenykedni a jövőben, mégpedig Románia javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik