Külföld

Chavez bocsánatkérést vár a pápától

admin
admin

2007. 05. 19. 13:38

A venezuelai elnök szeretné, ha XVI. Benedek pápa bocsánatot kérne az indiánoktól amiatt, hogy májusi brazíliai látogatásán kijelentette: a római katolikus egyház megtisztította őket.

Hugo Chávez – akinek rendszeresen vannak vitái a venezuelai katolikus egyházzal, de korábban közvetlenül soha nem bírálta a pápát – azzal vádolta az egyházfőt, hogy nem vesz tudomást arról a “holokausztról”, amelyet Kolumbusz Kristóf 1492. évi Amerikába érkezése után követtek el az európai hódítók a bennszülött indiánok ellen.

“Szentséged iránti minden tisztelettel kérek megkövetést, mert itt valódi népirtás történt, és ha ezt tagadni akarnánk, akkor saját magunkat tagadnánk meg” – mondta Chávez egy szólásszabadságról szóló pénteki rendezvényen. A pápa brazíliai látogatása végén latin-amerikai és karibi püspökök előtt mondott egyik beszédében azt mondta: az egyház nem erőltette rá magát az amerikai bennszülött indiánokra. A térség indián vezetőit felháborította ez a kijelentés.

A katolikus egyház által támogatott gyarmatosításnak több millió indián esett áldozatul, részben úgy, hogy lemészárolták, rabszolgasorba vetették őket, részben az európaiak által behurcolt kórokozók, illetve járványok következtében.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.