Nagyvilág

Chavez bocsánatkérést vár a pápától

A venezuelai elnök szeretné, ha XVI. Benedek pápa bocsánatot kérne az indiánoktól amiatt, hogy májusi brazíliai látogatásán kijelentette: a római katolikus egyház megtisztította őket.

Hugo Chávez – akinek rendszeresen vannak vitái a venezuelai katolikus egyházzal, de korábban közvetlenül soha nem bírálta a pápát – azzal vádolta az egyházfőt, hogy nem vesz tudomást arról a “holokausztról”, amelyet Kolumbusz Kristóf 1492. évi Amerikába érkezése után követtek el az európai hódítók a bennszülött indiánok ellen.

“Szentséged iránti minden tisztelettel kérek megkövetést, mert itt valódi népirtás történt, és ha ezt tagadni akarnánk, akkor saját magunkat tagadnánk meg” – mondta Chávez egy szólásszabadságról szóló pénteki rendezvényen. A pápa brazíliai látogatása végén latin-amerikai és karibi püspökök előtt mondott egyik beszédében azt mondta: az egyház nem erőltette rá magát az amerikai bennszülött indiánokra. A térség indián vezetőit felháborította ez a kijelentés.

A katolikus egyház által támogatott gyarmatosításnak több millió indián esett áldozatul, részben úgy, hogy lemészárolták, rabszolgasorba vetették őket, részben az európaiak által behurcolt kórokozók, illetve járványok következtében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik