Nagyvilág

Dél-szerbiai terrorakciókat hiúsítottak meg

A dél-szerbiai Novi Pazar városban akartak terrorcselekményeket elkövetni azok a vahhábita mozgalomhoz tartozó szélsőséges muzulmánok, akiket márciusban és áprilisban vett őrizetbe a szerb rendőrség – tudta meg megbízható forrásból a Politika című tekintélyes belgrádi újság.

A tíztagú csoport vízvezetéket, kórházat és trafóállomást akart felrobbantani Novi Pazarban. Mielőtt azonban akcióba léphetett volna, március közepén négy, majd április végéig több akcióban további hat tagját vették őrizetbe. Az utolsó letartóztatás során a vahhábiták gránátjának robbanásakor meghalt egy rendőr. Az ezt követő tűzharcban a három terrorista közül egy meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült.


A Politika informátora szerint a 2006 elején szerveződött csoport külföldről szerzett be nagy mennyiségű fegyvert, lőszert, robbanóanyagot, és alaposan felkészült tervezett akcióira. A többségében muzulmánok lakta Szandzsák fővárosa, Novi Pazar körüli hegyekben több tábort is létrehoztak, ahol a csoport tagjai elsajátították a fegyverek kezelését. Egy hozzáértő társuk még elsősegélynyújtásra is kiképezte őket.


A szunnita iszlám erőszakos, bigott szárnyához tartozók telefonon és interneten tartották a kapcsolatot más országok velük azonos nézeteket valló szélsőségeseivel. Az ő segítségükkel hozták létre a rendőrség rajtaütései során megtalált arzenáljukat, szereztek filmeket, fotókat, írott számítógépes anyagokat, amelyek a világ különböző részein elkövetett terrorakciókat dicsőítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik