Nagyvilág

Nem csökkentette az erőszakot a bagdadi biztonsági terv

George Bush elnök bagdadi biztonsági terve, a csapaterősítési taktika nem volt képes érezhetően csökkenteni az erőszak mértékét Irakban – állapította meg a liberális Huffington Post hírportál szerdán egy friss kormányjelentés adatai alapján.

A bagdadi forrásokra hivatkozó kormányzati jelentés szerint februárban, amikor a csapaterősítések elkezdődtek, a lázadók naponta átlagosan 164 merényletet hajtottak végre. Márciusban és áprilisban ez az adat szinte alig változott: 157, illetve 149 volt.

Katonai tisztviselők szerint azóta, hogy 12 hete elkezdődtek a fokozott biztonsági műveletek Bagdad térségében, a szunnita felkelők rendkívül veszélyes, sok halálos áldozatot követelő autós pokolgépekkel „vágtak vissza”. A támadások száma tavaly október óta ilyen magas. A merényletek 2006. januári napi átlagos száma 71-ről tíz hónappal később 176-ra nőtt.


A hírportál is beszámolt arról, hogy egy autóba rejtett robbanószerkezet legalább 32 embert megölt és 50-et megsebesített előző nap az iraki fővárostól északkeletre fekvő Abu-Szaida síita településen. Kórházi illetékesek szerint elképzelhető, hogy a támadás során klórgázt is bevetettek, bár a rendőrség cáfolta ezt.


Az amerikai kormányjelentés szerint az utóbbi hetekben a térségben felerősödött erőszak elsősorban azoknak a milicistáknak a számlájára írható, akik az amerikai–iraki biztonsági műveletek elől menekültek el Bagdadból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik