Nagyvilág

Megalakulhat az új szerb kormány

Jóváhagyta kedden késő este az új szerb kormány öszetételét a belgrádi parlament.

A 250 fős törvényhozásban 133 képviselő a kabinetre, ellene pedig 103 szavazott. A tartózkodók száma 3 volt. Az ülésteremben a voksolás idején 244 képviselő tartózkodott. A kormányfői tisztséget továbbra is Vojislav Kostunica tölti be.

A parlamenti jóváhagyás mindössze fél órával azelőtt született meg, hogy lejárt az a határidő, amely után a szerb alkotmány értelmében új választást kellett volna kiírni. A délszláv országban január 21-én tartottak parlamenti választásokat, de ezt követően négy hónapon át tartó kemény viták folytak arról, hogy a radikálisok által megnyert voksolás után felálló kormány milyen összetételű legyen. Az alkotmány értelmében ha kedd éjfélig nem sikerült volna megegyezni a kormány összetételéről, úgy ismét szavazóurnák elé kellett volna szólítani a választókat.

Emellett az Európai Unió is jelezte, hogy olyan kormányt szeretne látni Belgrádban, amely a demokrácia fejlesztésének az elkötelezett híve.

Az új kormánykoalícióban a Boris Tadic szerb elnök vezette reformernek tartott Demokrata Párt (DS), valamint a régi-új miniszterelnök mérsékelten nacionalista Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) és a neoliberális, Mladjan Dinkic irányítota G17 Plus nevű párt vesz részt.

A parlamenti ülés napközben egy időre megszakadt annak hírére, hogy a szerb biztonsági erők nagyszabású razziát kezdtek Belgrádban a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladic kézre kerítésére. Ez a szélsőségesen nacionalista Radikális Párt (SRS) és az ellenzéki Szocialista Párt (SPS) képviselőinek a heves tiltakozását váltotta ki.

Az új szerb kormánynak 25 tagja van: 13 a DS, 8 a DSS és 4 a G17 Plus képviseletében.

Szerdán egyébként Belgrádba várják Olli Rehnt, az EU bővítési biztosát, aki az új szerb vezetéssel várhatóan arról tárgyal majd, hogy Szerbia mennyire veszi komolyan Mladic elfogásának az ügyét. A volt tábornok személye ugyanis az EU és a balkáni állam közötti kapcsolatok kedvező alakulásának a legfőbb akadálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik