Nagyvilág

Zavargások voltak Koppenhágában

Több mint ötven fiatalt vett őrizetbe a dán rendőrség hétfő este Koppenhágában, ahol a rendfenntartó erők és a tüntetők között heves összecsapások törtek ki.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy egy engedélyezett tüntetés résztvevői a dán főváros egyik peremkerületében a rendőrökre támadtak: utcaköveket és benzines palackokat dobáltak rájuk. A fiatalok egy lakóépület lebontása ellen tiltakoztak nap közben, de estére elfajultak az események. Három rendőr megsebesült.


A tömeg feloszlatása érdekében a rendfenntartó erők könnyfakasztó gránátokat is bevetettek, míg a fiatalok barikádokat emeltek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, majd egy bankot is vandál módon megtámadtak. A viszonylagos nyugalom éjfél körül állt helyre a Christianshavn negyedben.


Zavargások voltak Koppenhágában 1

Tüntetõk dobálnak köveket és vasrudakat a megfékezésükre kivezényelt rendfenntartókra (MTI/EPA)


A lerombolásra ítélt épület valaha a dán hadsereg egyik laktanyája volt. Miután a fegyveres erők kiürítették azt, 1971-ben hippik szállták meg az épületet és az “ifjúság házának, az underground kultúra templomának” nyilvánították, majd egyfajta kommunát alakítottak ki benne. A dán városi vezetés március végén döntött az épület lerombolásáról, ami az önkényes házfoglalók féktelen dühét váltotta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik