Nagyvilág

Amerikai-iráni egyezség Irakról?

Néhány héten belül amerikai-iráni egyeztetések lesznek az iraki stabilizációról - közölte Tom Casey helyettes washingtoni külügyi szóvivő.

Várhatóan Ryan Crocker iraki amerikai nagykövet találkozik majd iráni diplomatákkal “a következő néhány hétben”, hogy egyeztessenek Irak stabilizálásáról. A találkozóról a hónap elején született informális megállapodás az egyiptomi Sarm-es-Sejkben rendezett konferencián, amelynek az iraki stabilizáció és újjáépítés volt a témája. A tanácskozáson részt vett Manusehr Mottaki iráni és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, egy rövid találkozó erejéig váltottak is egymással pár szót, de érdemi szintű tárgyalás nem történt.

A washingtoni külügyminisztérium nem közölt semmilyen részletet a várható egyeztetésekről, csak annyi ismert, hogy az amerikai nagykövet és az iráni diplomaták szigorúan csak az iraki dossziéról fognak egyeztetni. A Bush-kormány 2005 óta jelezte, hogy bár a két ország között nincsen diplomáciai kapcsolat, kész egyeztetni Irak ügyében.

Név nélküli washingtoni külügyi tisztviselők jelezték: nem várnak sokat a találkozótól, amelyen mintegy tesztelni kívánják, hogy Teherán komolyan gondolja-e, amikor arról beszél, hogy az iraki béke és stabilitás az érdeke. A szóvivő megjegyezte: nincs összhang az iráni nyilatkozatok és tettek között. Teherán ugyanis többször kinyilvánította, hogy segíteni kíván Núri al-Máliki iraki miniszterelnök kormányának, Irán ennek dacára még mindig robbanószerkezetekkel látja el a milíciákat. Az amerikai-iráni egyeztetés alkalmat nyújt annak vizsgálatára, hogy Teherán hajlandó-e változtatni magatartásán – tette hozzá.

Condoleezza Rice a hónap eleji egyiptomi Irak-konferencián közölte, Washington kész tárgyalni Iránnal az iraki stabilizáción kívüli ügyekről is, amennyiben a perzsa állam felfüggeszti az urándúsítást a vonatkozó ENSZ-határozatoknak megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik