Nagyvilág

Lemondott a pártelnökségéről Sarkozy

Nicolas Sarkozy megválasztott francia államfő hétfőn lemondott a jobbközép kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) pártelnöki tisztségéről.

Nicolas Sarkozy megválasztott francia államfő hétfőn lemondott a jobbközép kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) pártelnöki tisztségéről.

“Ahhoz, hogy a köztársasági elnök az állam tekintélyét megtestesíthesse, hogy minden franciához tudjon szólni, hogy minden francia magára ismerhessen abban, amit mond és tesz, hogy senki ne kételkedhessen pártatlanságában, morális kötelességemnek érzem, hogy lemondjak az UMP elnöki funkciójáról” – jelentette ki pártja kétezer küldötte előtt a szerdán hivatalba lépő új francia államfő.

Nicolas Sarkozy 2004. november 28-án vette át az UMP vezetését Alain Juppétől, aki a párt korábbi illegális finanszírozási ügye miatt kénytelen volt visszavonulni a politikai életből. A kormányzó jobbközép gyűjtőpárt nem választott Sarkozy helyére új elnököt, hanem átmenetileg egy ügyvivői testület veszi át az irányítást, melynek tagjai Jean-Claude Gaudin alelnök, Pierre Méhaignerie főtitkár és Brice Hortefeux főtitkár-helyettes. Az UMP novemberi kongresszusán választja meg új elnökét.

Sajtóértesülések szerint Nicolas Sarkozy kormányának névsora csütörtökön vagy pénteken válhat ismertté. A 15 tagú testületet Sarkozy elsőszámú politikai tanácsadója, Francois Fillon fogja vezetni. Az új köztársasági elnök a külügyminiszteri tárcát több szocialista politikusnak is felajánlotta.

Először Hubert Védrine neve merült fel, aki tapasztalt diplomata, és 1997-2002 között vezette a francia diplomáciát Lionel Jospin szocialista miniszterelnök kormányában, Jacques Chirac elnöksége alatt. A hírek szerint Sarkozyvel folytatott szombati megbeszélésen Védrine túl “magasra helyezte a lécet”: elfogadta a felkérést, de az európai, a kooperációs és a külkereskedelmi ügyek irányítást is szerette volna a külügyminisztériummal együtt megkapni. Végül Védrine várhatóan “csak” egy az arab országok és Franciaország közeledéséért felelős misszió vezetőjeként Sarkozy diplomáciai tanácsadója lesz.

A külügyi posztra hétfőn már Bernard Kouchner egykori szocialista egészségügyi minisztert, volt koszovói ENSZ-főmegbízottat tartotta a francia sajtó a legesélyesebbnek. Az elnökválasztás első fordulója előtt az egyik legnépszerűbb francia baloldali politikus összefogást sürgetett pártja és a centristák között Sarkozy legyőzéséhez. A két politikus hétfőn egyeztetett: a külügyi államtitkári posztra Jean-Pierre Jouyet, Lionel Jospin volt szocialista kormányfő helyettes kabinetfőnökének és Martin Hirsch, az Emmaüs Franciaország elnökének neve merült fel.

Claude Allegre, szintén a Jospin-kormány egykori oktatási minisztere egy lapinterjúban megerősítette, hogy tárgyalt Sarkozyvel és “készen áll egy időben korlátozott misszióra a francia egyetemeket illetően”.

“A Szocialista Pártban sokan most fogják fel, hogy elment a vonatuk és ha hasznosak akarnak lenni az elkövetkező tíz évben, akkor most kell választaniuk” – mondta Sarkozy egyik fő tanácsadója a Le Monde című napilapnak. Nicolas Sarkozy többször kijelentette, hogy “nyitott” kormányt szeretne, amelyben a szakértelmet előtérbe helyezve baloldali és centrista politikusok egyaránt helyet kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik