Nagyvilág

Kettéválasztással mentenék meg az uniós alkotmányt

A német uniós elnökség a jelenlegi alkotmányos szerződés két részre osztását tervezi annak érdekében, hogy megmentse a dokumentumban foglaltak lényegét - közölte hétfőn Berlinben Hans-Gert Pöttering.

Az Európai Parlament elnöke azt követően nyilatkozott, hogy az elmúlt hét végén, a Portugáliában tartott “minicsúcson” egyebek között Angela Merkel német kancellárral és José Durao Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel egyeztetett az európai alkotmányozás folyamatáról.

Kijelentette: az elképzelés szerint az uniós intézmények reformját, beleértve az EU külügyminiszterének tisztségét egy új “alapszerződés” szabályozná, míg az EU előtt álló politikai teendőkkel egy külön rész foglalkozna. Pöttering szerint a két részt ily módon külön lehetne ratifikálni. Mindez pedig – mint fogalmazott – lehetővé tenné a legfontosabb részek megmentését.

A német konzervatív politikus ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az Európai Parlament és a tagállamok többsége a jelenlegi szerződés lehető legteljesebb megőrzése mellett van. Maga Pöttering az elmúlt napokban több alkalommal óvott attól, hogy a szerződés ellenzőinek túlzott engedményeket tegyenek, hangoztatva, hogy azt már tizennyolc tagállam ratifikálta.

Továbbra is vitatott egyebek között az emberi jogok chartájának sorsa, amit a szerződés teljes egészében tartalmaz, elsősorban Nagy-Britannia utasítja el ezt. Kompromisszumos megoldásként merült fel, hogy a charta lényegét egyetlen egy cikkely tartalmazza, s az kerüljön be a módosított dokumentumba.

A Pöttering által említett felosztási terveket a német uniós elnökség részről hivatalosan egyelőre még nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik